19 Şubat 2013 Salı

tavuklu karnıbahar


Şu sıralar, eşim ve ben, ağır bir şekilde grip olduk. Ağzımızın hiç tadı yok. Eşim, şöyle acılı, ekşili bir şey olsa da yesek belki ağzımızın tadı düzelir, dedi. Ben de güç bela kalkıp, onun sevdiği  ekşili karnıbahar yemeğini hazırladım.
Bu tarifte, K.Maraş'a ait olan sumak ekşisini kullandım. Yöresel ürünler satan yerlerden temin edilebilir. Ama bulamazsanız, aynı tadı vermese de, limon ya da limon tuzu kullanabilirsiniz.  

Malzemeler
1 orta boy karnıbahar
1 adet tavuk göğsü
1 yemek kaşığı domates salçası
1/2 tatlı kaşığı acı biber salçası
1/2 çay bardağı sıvı yağ
2-3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı sumak ekşisi
Tuz, karabiber, kırmızıbiber, kuru nane
Yapılışı
Karnıbaharlar, küçük küçük çiçeklerine ayrılır. Bir kenarda bekletilir. Tavuk göğüsü, küçük kuşbaşı olarak doğranır. Sıvı yağın yarısı tencereye konur. İyice ısınınca, tavuklar eklenir. Biraz tuz atılır. Güzelce sotelenir. Üzerine, salça, kırmızıbiber ve karabiber eklenir. Salçanın kokus çıkıncaya kadar kavrulmaya devam edilir. Daha sonra, karnıbaharlar eklenir. Üzerini geçmeyecek kadar sıcak su ve 1 tatlı kaşığı toz şeker eklenir. Gerekiyorsa bir miktar daha tuz ilave edilir. Tencerenin kapağı kapatılarak, kısık ateşte, karnıbaharlar yumşayıncaya kadar pişirilir. Ocağın altı kapatılınca, yemeğimize, sumak ekşisi ve ezilmiş sarımsak eklenip, karıştırılır. Kuru nane, kalan sıvı yağda yakılır. Servis öncesi yemeğin üzerine gezdirilir. Afiyet olsun.

8 yorum:

  1. Gece gece karnımı acıktırdınız,nefis görünüyor. Elinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. Karnıbaharı ekşili hiç denememiştim, çok güzel görünüyor. Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  3. Teşekkürler Elacığım. Ekşi seviyorsan böyle de çok lezzetli oluyor.

    YanıtlaSil
  4. Karnabaharın her haline varım
    Nefissss bir görüntü olmuş
    Elllerine sağlık
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Çok teşekkür ederim Nilaycığım.karnıbahar benim de favori kış sebzemdir. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Çok sevilmeyen karnabaharı cazip hale getirmişsin ne güzel,bu arada geçmiş olsun.
    sumak ekşisinin altındaki fon ne şirin :)

    YanıtlaSil
  7. Teşekkür ederim Sevgili Uğurböceğim. Biraz daha iyiyiz artık :))

    YanıtlaSil