9 Şubat 2013 Cumartesi

çarşaf böreği

İsmini yapılış şeklinden alan bu böreğin yapımı zor gibi görünse de aslında zevklidir.Küçükken annem yapardı.Biz de en çok hamuru çekiştirmeyi severdik :) Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.

 Malzemeler
4,5-5 su bardağı un
su
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağ

İç harcı için
2 bağ ıspanak
1 orta boy soğan
1 tatlı kaşığı biber salçası
karabiber,tuz,pul biber
3 yemek kaşığı sıvı yağ

Yapılışı


Un,su,tuz karıştırılarak kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurulur.
İç harcı için de soğanlar yemeklik doğranır.Sıvı yağda biraz kavrulur.Üzerine salcası eklenir ve biraz daha kavrulur.Doğranmış ıspanaklar eklenir.Ispanaklar solunca baharatları eklenir.Soğumaya bırakılır.
Yoğurduğumuz hamur bezelere ayrılır(6 beze oldu).

 Hepsi tek tek servis tabağı büyüklüğünde açılır ve üzerine bol sıvı yağ sürülür ve en az yarım saat dinlendirilir.

Dinlenen hamurlar temiz bir sofranın üzerine alınıp çekiştirilerek olabildiğince genişletilir.

                                           Her yerine iç harçtan serpilir.


İki dış ucu hafifçe içe bükülür.Sonra sofranın kenarlarından tutulup yukarı doğru kaldırılır.Yufkanın karşılıklı rulo olarak sarılması sağlanır.Ortadan ikiye kesilerek yağlanmış tepsiye yerleştirilir.Bütün bezelere bu işlem uygulanır.Hepsi bittikten sonra üzerine oda sıcaklığında yumuşamış tereyağ sürülür.

                                                  Üzeri kızarana kadar pişirilir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder