14 Şubat 2013 Perşembe

fıstıklı tavuklu pilav


Annem, teyzem, ablam ve ben ne zaman biraraya gelsek; canım annem, hep tavuklu pilav pişirir. Biz de bayıla bayıla yeriz. Tabii güzel sohbetler eşliğinde...Bu nedenledir ki, bu pilavı her pişirdiğimde, gözlerim doluyor ve sevdiklerimden uzak olmanın acısını, yüreğimin taa derinlerinde hissediyorum.

Malzemeler
1 adet tavuk göğüs
1 adet tavuk kalçalı but
2 su bardağı pilavlık pirinç (baldo)
4 su bardağı tavuk suyu
2 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 su bardağı  soyulmuş yer fıstığı
Karabiber, tuz
Yapılışı

Yıkanmış, süzülmüş pirinçlerin üzerine, tuz atılır ve sıcak su eklenerek, bekletilir. Tavuk parçaları, üzerini geçecek kadar su ve tuz ile birlikte düdüklü tencereye konur. Haşlanır. Soğuyunca, tavuğun, kemiği ve derisi ayıklanarak, küçük parçalara ayrılır. Sıcak suda bekletilen pirinçler, süzülür. Tereyağı, tencerede eritilir. Üzerine pirinçler eklenir. Biraz kavrulunca, 4 su bardağı sıcak tavuk suyu eklenir. Tencerenin kapağı kapatılır. Kısık ateşte, suyunu çekene kadar pişirilir. Tencerenin kapağı açılarak, üzerine havlu kağıt serilir ve yeniden kapağı kapatılarak dinlenmeye bırakılır. Ayrı bir tavada, yer fıstıkları, sıvı yağda kavrulur. Tereyağında da kavrulabilir ama sıvı yağ daha parlak olmalarını sağlar. 5-10 dakika dinlenen pilav, servis tabağına alınır. Üzerine haşlanmış tavuklar ve kavrulmuş fıstıklar konur. So olarak karabiber    serpilir. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder