18 Şubat 2013 Pazartesi

ev yapımı lahmacun


İnsan, canı her çektiğinde bazı lezzetlere ulaşamıyor. Balıkesir'de yaşadığımız dönemlerde, lahmacun ve kebaba hasret kalmıştık. Elbette orada, Balıkesir'e ait harika yemeklerle tanıştık. Bir çoğunu mutfağımda sık sık yapar hale geldim. Ama yine de alıştığımız o tatlardan uzak kalmak, bizi biraz zorladı. Mangalla arası iyi olan eşim,  ara sıra kebap yaparken, ben de lahmacunu evde hazırlamaya başladım. Gayet de güzel oldu.

Malzemeler
400 gr orta yağlı kıyma
3-4 adet soğan
3 adet domates
Yarım demet maydanoz
Bir tatlı kaşığı biber salçası
Bir tatlı kaşığı pul biber
Bir çay kaşığı karabiber
Bir tatlı kaşığı kimyon
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ

Hamuru için
4-4,5 su bardağı un
1 paket maya
1 tatlı kaşağı tuz
Aldığı kadar un.

Yapılışı
Soğanlar soyularak robotta çekilir. Avucumuzun arasında suyu sıkılarak kıymanın içerisine alınır. Domateslerde robotta kabuklarıyla iyice çekilir. Onlarda kıymanın içine alınır ve diğer malzemelerde eklenerek iyice karıştırılarak iç harcı oluşturulur.
Hamuru için; un yoğurma kabına alınır. Tuz eklenir. Ortası havuz gibi açılır ve maya ilave edilir. Elinizle mayayı ezdikten sonra, ılık su ilave edilerek hamur yoğurulur. Hamurun kıvamı kulak memesinden biraz daha yumuşak olmalıdır. En az  30 dk mayalanmalıdır. İç harcını hazırlamadan önce hamuru yoğuruzsanız, siz harcını hazırlarken hamur da mayalanır. Mayalanan hamurdan küçük bezeler yapıp, merdaneyle ince açıp, her yerine iç harçtan konulur. Tepsiye yerleştirilerek en yüksek ısıda ısıtılmış fırında pişirilir. Çok hızlı pişiyor. Bütün malzemeleriniz bitene kadar bu işlem uygulanır. Pişen lahmacunlar üst üste koyularak üzeri kapatılır. Bu işlem yumuşak olmaları için. Servis sırasında salata ve yeşilliklerle beraber sunulur. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder