8 Şubat 2013 Cuma

Merhaba

  


Yeni blogumuzda ilk paylaşımımız. Bu yüzden biraz heyecanlıyız... Bu günlüğü ablam ile birlikte hazırlamaya çalışacağız. Tabi çocuklardan fırsat bulabilirsek. Her ikimiz de mutfakta vakit geçirmeyi seviyoruz.Bilindik tariflerin yanında, yeni  lezzetler ve farklı reçeteler denemeye meraklıyız. Marmelat'ın , mutfağımıza açılan bir kapı olmasını umuyoruz.Evde ailemiz ve misafirlerimiz için pişirdiklerimizi paylaştığımız, samimi bir kapı...






       

Bu sabah ablam, ayva marmelatı yapacağını söylediğinde, blogun isminin "marmelat" olması gerektiğini düşündüm. Dolayısıyla ilk olarak, en sevdiğim ayva marmelatı tarifiyle başlıyoruz.







Malzemeler

3 adet orta boy ekmek ayvası
5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı taze sıkılmış nar suyu
1 adet çubuk tarçın
Yarım limonun suyu
 2-3 su bardağı su

Yapılışı
 Büyük bir tencerenin içine ayvalar rendelenir.Çekirdekleri ayıklanıp, üzerine konur. Su ve çubuk tarçın eklenir.Kapağı kapalı olarak, ayvalar yumşayana kadar pişirilir. Daha sonra şeker ve nar suyu eklenir. Nar suyu daha güzel bir renk almasını sağlıyor.Kısık ateşte kaynamaya bırakılır.Kaynamaya başladıktan sonra kıvamı kontrol edilir. Koyu bir kıvam almışsa limon suyu ilave edilir.Bir taşım daha kaynatılır.Sıcakken cam kavanozlara doldurulur. Ağzı sıkıca kapatılıp, ters çevrilir. Mümkünse bir gece ya da en azından soğuyana kadar bu şakilde bekletilir. Böylece vakumlayarak, daha uzun süre dayanacak bir marmelat hazırlamış oluruz.




Yukarıdaki resimde, marmelatın yanına, yulaf kepekli baget ekmekler hazırladık.


Malzemeler

5 su bardağı beyaz un
1 su bardağı yulaf kepeği
1 paket yaş maya ( 42 gr.)
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
2 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı
4,5 su bardağı un ve diğer tüm kuru malzemeler, yoğurma kabına alınıp, karıştırılır.Ortası havuz gibi açılır ve maya, süt ve su konulur. Maya sıvıların içinde eriyene kadar yavaşça karıştırılır.Sonrasında tüm malzemeler iyice karışıp, hafif ele yapışan bir hamur kıvamına gelince, un serpilmiş tezgah üzerine alınır. Esnek bir hamur haline gelene kadar, ara ara un serpilerek yoğurulur. Şekil verilmek için hazır olan hamur, 3 bezeye ayrılır. Her beze zarf şeklinde katlanıp, ileri geri yuvarlanarak, baget haline getirilir.




Fırın kabına yağlı kağıt serilir ve üzerine biraz kepek serpilir. Ekmekler, fırın kabına yerleştirilir ve yine üzerine kepek serpilir.Üzeri nemli bir bezle kapatılarak, yaklaşık 1,5-2 saat, oda ısısında mayalanmaya bırakılır. Daha sonra, ekmeklerin üstüne, bıçakla bir kaç çizik atılır.185 derece fırında, altı, üstü iyice kızarana kadar pişirlir.










   

3 yorum:

  1. blogunuz hayırlı olsun ekmeğıde deneyeceğim guzel olmus

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkür ederim Sevgili Selma. Çok doyurucu bir ekmek tarifi, denersen sevinirim. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. iyiki de paylaşım yapmışsınız, blogunuz çok başarılı

    YanıtlaSil