14 Şubat 2013 Perşembe

maraş usulü bulgurlu misket köfteler


Doğma büyüme K.Maraş'lı biri olarak "en sevdiğin yemek nedir?" diye sorulduğunda; hiç düşünmeden "sulu, yağlı köfte" derim. İşte K.Maraş'a özgü bu yemekten yola çıkarak hazırlanan,   çay sofraları için, özel bir tarif.
Malzemeler
2 su bardağı çiğ köftelik bulgur
200 gr.  çiğ köftelik kıyma ( bütün yağı ve siniri temizlenmiş)
1,5 yemek kaşığı domates salçası
Arzuya göre 1/2 yemek kaşığı biber salçası
4-5 diş sarımsak
2 yemek kaşığı tereyağı ya da 1/2 çay bardağı zeytinyağı
1/2 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı kuru nane
Karabiber, kırmızı pulbiber, tuz, su
Yapılışı
Yoğurma kabının içine, bulgur, kıyma ve tuz konur. Azar azar su ilave edilerek, çiğ köfte yoğurur gibi yoğurulur. Karışım, hamur gibi yumuşak ve birbirine yapışan bir hal alıncaya dek, yoğurmaya devam edilir. İstediğimiz kıvama geldiğinde; hamurdan misket büyüklüğünde parçalar koparılarak, top şeklinde yuvarlanır. Hazırlanan köfteler, ayrı bir tencerede kaynayan tuzlu suya atılır. Köfteler suyun üzerine çıkıncaya kadar haşlanır ve süzülür. Diğer tencerede, yağ ve salça kavrulur.  Ezilmiş sarımsak ve baharatlar ilave edilir. Üzerine, iyice süzülen köfteler eklenir. Lezzetler birbirine geçene kadar, biraz daha kavurulur. Servis tabağına alınır. Son olarak, üzerine kıyılmış maydanoz serpilir. Afiyet olsun.   

2 yorum:

  1. fellah köfteyi çok severim bu tarifte ona benziyor ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol canım. Ben de çok severim fellah köftesini. Bir gün de ondan yapalım inşaallah :))

      Sil