Zor olsa da yaptım ve artık kurabiye ya da pastalarda kullanabileceğim, küçük de olsa, bir kavanoz süt karamelim var. Brezilya ve Güney Amerika dolaylarında yapılan bir tatlıymış bu ve onlar dulce de leche diyorlarmış. Ben internetten öğrendim tabi. Daha önce bir kez daha yapmıştım. Ama o zaman pastorize süt kullandığım için, rengi çok açık olmuştu. Bu kez sütçüden aldığım ve bir hayli yağlı olan bir sütle denedim. Rengi tam istediğim karamel renginde oldu. Eşim ve çocuklar, kasedekini hemen bitirdi. Kavanozu saklamasam o da giderdi belki...
Malzemeler
1 litre yağlı süt
1,5 su bardağı şeker
1 tatlı kaşığı karbonat
Yapılışı
Tencereye süt ve şeker konur. Süt kaynayıp, şeker eriyince, ocağın altı kısılır. Karbonat eklenir. Tel çırpıcıyla karıştırılır. Karbonatı ekleyince, birden çok kabarabilir. Dikkat etmek gerekir. Yaklaşık 1,5-2 saat karıştırılır. Koyu, boza kıvamına gelince altı kapatılır.
Afiyet olsun.
bunu hep goruyorum ama denemedım sutun rengı nasılda değısmıs elıne sağlık
YanıtlaSilTeşekkür ederim Selmacığım. Karamel seviyorsan dedemeni öneririm. Sevgiler.
SilRengi muhteşem olmuş.. Daha önce hiç denemedim. Yarın mandıradan süt alayım.. hemen deneyeceğim.. Biraz uğraştırıcı ama sonucu mükemmel.. Ellerine sağlık canım.. Sevgiler..
YanıtlaSilTeşekkür ederim Oya Hanım. Doğal sütle çok daha gerçekçi bir karamel lezzetine ulaşıyorsunuz. Sonuçta uğraştığınıza değiyor bence.
SilEllerine sağlık çok merak ettiğim bir tarif.
YanıtlaSilHemen hemen tüm bloglarda gördüm. Bir türlü de yapmak kısmet olmadı.
Derince bir tencerede yapmak gerekiyormuş :))) Karbonattan sonra epey kabardığını söylüyor yapanlar :)))
İnşallah en kısa zamanda deneyeceğim ben de :)))
Afiyetler olsun canım... Bana da beklerim :)
Sevgiler...
Hoşgeldin Fatmacığım. Hemen geliyorum. Derin tencere kullanmak konusuna katılıyorum. Bir anda nasıl kabardığını bile anlamıyorsun karbonat ekleyince. Daha önce yaptığımda kabartmatozu kullanmıştım. Nisbeten daha az kabarmıştı. Ama lezzet olarak karbonat çok daha iyi. sık sık görüşmek dileğiyle. sevgiler...
SilEllerinize sağlık, ne güzel görünüyor.
YanıtlaSilDen de günlük pastorize sütle yaptım hep ve bu kadar koyulaşana kadar hiç beklemedim çünkü karameli çok sevmiyorum. çırpılmış yoğurt kıvamına gelince aldım hep ocaktan, yine çok güzeldi. Şu haliyle hiç yemedim, böyle karameldeki gibi yanık bi tat geliyor mu?
Teşekkür derim. Ben de daha önce pastorize sütle yapmıştım. Onun yağ oranı az olduğu için rengi, çok kaynasa da koyulaşmıyor. Karamel sevmiyorsan birşey diyemeyeceğim ama bu tarifte kesinlikle yanık tadı olmuyor. Hatta tadını eşim, kent sütlü bayram şekerine benzetti. Sevgiler...
SilAslında malzemeler falan çok az, zahmetsiz görünse de yapım aşaması uzun :) Ellerine sağlık canım :)
YanıtlaSilHaklısın Esracığım, biraz uğraştırıyor. Öyle sık sık yapılabilecek bir tarif değil bence, arada bir yeter. Çok öptüm sevgiler.
SilNe güzel şeyler yapıyorsun:)Ellerine sağlık canım.Bir gün misafirliğe gelicem sana :)
YanıtlaSilÇok sağol Büşrecığım, seni misafir etmek benim için çok büyük bir zevk olur. Mutlaka bekliyorum. Sevgiler :)
Silellerinize sağlık nekadar güzel ve kolay bir tarif.. karamel yapmak için çok hoş.. görüntüsü de ayrı bir güzel.. pastalarda tatlılarda harika olur..
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim. Evet özellikle kurabiyelerde nefis oluyor bence...
Silhiç denemedim ama deneyeceğim ellerinize sağlık
YanıtlaSilÇok teşekkürler Sevgili Ayşe. Şimdiden ellerine sağlık.
SilTarifi kolaymış ben de merak ediyorum deneyebilirim, ellerinize sağlık:) Nutella gibi yeniyor mu yoksa birşeyin üzerine mi sürülüyor?
YanıtlaSilTeşekkürler Serpilciğim. İstersen ekmeğe sürebilirsin. İstersen pasta, kurabiye süsleyebilirsin, dilersen de kaşık kaşık yiyebilirsin. Nasıl arzu edersen... her şekilde bence çok lezzetli oluyor.
SilHemen denemeli :) Ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilne güzeeel.
YanıtlaSilyapılır ki bu.
süt de severim karamel de.
hem de çok.
:)
görüntüsü de ayrı güzel ismi yabancı mı
YanıtlaSilbizim tatlılardan değil sanırım
Evet canım Brezilya'nın meşhur dulce de leche si imiş. Güzel yorumun için çok Sağol.
SilÇok gördüm. Ama bunu da görünce ağzım sulandı. Dediğiniz gibi ben önce bir süt alacak yer bulayım sonra da kendime sabır dileyip karıştırmaya başlayım. :)
YanıtlaSil