15 Nisan 2013 Pazartesi

süt karameli ( dulce de leche )


Zor olsa da yaptım ve artık kurabiye ya da pastalarda kullanabileceğim, küçük de olsa, bir kavanoz süt karamelim var. Brezilya ve Güney Amerika dolaylarında yapılan bir tatlıymış bu ve onlar dulce de leche diyorlarmış. Ben internetten öğrendim tabi. Daha önce bir kez daha yapmıştım. Ama o zaman pastorize süt kullandığım için, rengi çok açık olmuştu. Bu kez sütçüden aldığım ve bir hayli yağlı olan bir sütle denedim. Rengi tam istediğim karamel renginde oldu. Eşim ve çocuklar, kasedekini hemen bitirdi. Kavanozu saklamasam o da giderdi belki...
Malzemeler
1 litre yağlı süt
1,5 su bardağı şeker
1 tatlı kaşığı karbonat
Yapılışı
Tencereye  süt ve şeker konur. Süt kaynayıp, şeker eriyince, ocağın altı kısılır. Karbonat eklenir. Tel çırpıcıyla karıştırılır. Karbonatı ekleyince, birden çok kabarabilir. Dikkat etmek gerekir. Yaklaşık 1,5-2 saat karıştırılır. Koyu, boza kıvamına gelince altı kapatılır.
Afiyet olsun. 

23 yorum:

  1. bunu hep goruyorum ama denemedım sutun rengı nasılda değısmıs elıne sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Selmacığım. Karamel seviyorsan dedemeni öneririm. Sevgiler.

      Sil
  2. Rengi muhteşem olmuş.. Daha önce hiç denemedim. Yarın mandıradan süt alayım.. hemen deneyeceğim.. Biraz uğraştırıcı ama sonucu mükemmel.. Ellerine sağlık canım.. Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Oya Hanım. Doğal sütle çok daha gerçekçi bir karamel lezzetine ulaşıyorsunuz. Sonuçta uğraştığınıza değiyor bence.

      Sil
  3. Ellerine sağlık çok merak ettiğim bir tarif.
    Hemen hemen tüm bloglarda gördüm. Bir türlü de yapmak kısmet olmadı.
    Derince bir tencerede yapmak gerekiyormuş :))) Karbonattan sonra epey kabardığını söylüyor yapanlar :)))
    İnşallah en kısa zamanda deneyeceğim ben de :)))
    Afiyetler olsun canım... Bana da beklerim :)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldin Fatmacığım. Hemen geliyorum. Derin tencere kullanmak konusuna katılıyorum. Bir anda nasıl kabardığını bile anlamıyorsun karbonat ekleyince. Daha önce yaptığımda kabartmatozu kullanmıştım. Nisbeten daha az kabarmıştı. Ama lezzet olarak karbonat çok daha iyi. sık sık görüşmek dileğiyle. sevgiler...

      Sil
  4. Ellerinize sağlık, ne güzel görünüyor.

    Den de günlük pastorize sütle yaptım hep ve bu kadar koyulaşana kadar hiç beklemedim çünkü karameli çok sevmiyorum. çırpılmış yoğurt kıvamına gelince aldım hep ocaktan, yine çok güzeldi. Şu haliyle hiç yemedim, böyle karameldeki gibi yanık bi tat geliyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür derim. Ben de daha önce pastorize sütle yapmıştım. Onun yağ oranı az olduğu için rengi, çok kaynasa da koyulaşmıyor. Karamel sevmiyorsan birşey diyemeyeceğim ama bu tarifte kesinlikle yanık tadı olmuyor. Hatta tadını eşim, kent sütlü bayram şekerine benzetti. Sevgiler...

      Sil
  5. Aslında malzemeler falan çok az, zahmetsiz görünse de yapım aşaması uzun :) Ellerine sağlık canım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın Esracığım, biraz uğraştırıyor. Öyle sık sık yapılabilecek bir tarif değil bence, arada bir yeter. Çok öptüm sevgiler.

      Sil
  6. Ne güzel şeyler yapıyorsun:)Ellerine sağlık canım.Bir gün misafirliğe gelicem sana :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sağol Büşrecığım, seni misafir etmek benim için çok büyük bir zevk olur. Mutlaka bekliyorum. Sevgiler :)

      Sil
  7. ellerinize sağlık nekadar güzel ve kolay bir tarif.. karamel yapmak için çok hoş.. görüntüsü de ayrı bir güzel.. pastalarda tatlılarda harika olur..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Evet özellikle kurabiyelerde nefis oluyor bence...

      Sil
  8. hiç denemedim ama deneyeceğim ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Sevgili Ayşe. Şimdiden ellerine sağlık.

      Sil
  9. Tarifi kolaymış ben de merak ediyorum deneyebilirim, ellerinize sağlık:) Nutella gibi yeniyor mu yoksa birşeyin üzerine mi sürülüyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Serpilciğim. İstersen ekmeğe sürebilirsin. İstersen pasta, kurabiye süsleyebilirsin, dilersen de kaşık kaşık yiyebilirsin. Nasıl arzu edersen... her şekilde bence çok lezzetli oluyor.

      Sil
  10. Hemen denemeli :) Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  11. ne güzeeel.
    yapılır ki bu.
    süt de severim karamel de.
    hem de çok.
    :)

    YanıtlaSil
  12. görüntüsü de ayrı güzel ismi yabancı mı
    bizim tatlılardan değil sanırım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet canım Brezilya'nın meşhur dulce de leche si imiş. Güzel yorumun için çok Sağol.

      Sil
  13. Çok gördüm. Ama bunu da görünce ağzım sulandı. Dediğiniz gibi ben önce bir süt alacak yer bulayım sonra da kendime sabır dileyip karıştırmaya başlayım. :)

    YanıtlaSil