2 Mart 2013 Cumartesi

mantarlı kiş



Eşim ve ben şu sıralar ağır bir grip geçiriyoruz. Gerçi Elhamdülillah epey atlattık. Herşey sağlıkta güzelmiş. Böyle zamanlarda bir kez daha anlıyor insan, sağlığının kıymetini. Keyifsiz olduğumdan, mutfakta pek vakit geçiremiyordum. Çocuklara basit şeyler hazırlayıp, kendimi yatağa atıyordum. Ama artık toparlandım ve çok şükür mutfaktayım... Kiş ya da tart hazırlamayı eskiden beri çok severim. Hele de sevdiğim insanlar için hazırlıyorsam değmeyin keyfime. Önceki gün gelen sevgili arkadaşlarım için,  büyük bir zevkle yaptığım mantarlı kiş.

Malzemeler
1 yumurta
3 su bardağı un
125 dr. tereyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 limon kabuğu rendesi
3-4 yemek kaşığı soğuk su
Üzeri için
1 kg mantar
1 yemek kaşığı tereyağı
2 su bardağı kaşar peyniri rendesi
1 su bardağı süt ya da 1 çay bardağı  çiğ krema
2 yumurta
Tuz-karabiber
Yapılışı

Hamuru için; küp küp doğranan soğuk margarin, hamur için gerekli tüm malzemelerle birlikte karıştırılarak, sert bir hamur hazırlanır. Hamur, iki streç film arasında, tart kabından biraz daha büyük olacak şekilde açılır. Yağlanmış tart kalıbına, kenarları yükseltilerek, yerleştirilir. Her yerine çatalla delikler açılır. Buzdolabına konularak 1saat dinlendirilir. Bu sırada üst harcı hazırlanır. Mantarla ince ince doğranır. Teryağında, suyunu çekene kadar sotelenir. Tuz ve karabiber eklenir. Soğuyunca, rende kaşar, krema ( ya da süt ) ve yumurtalarla karıştırılır. Buzdolabında dinlendirilen hamurun ortasına, hazırlanan karışım dökülür. Kalıp bir kaç kez tezgaha vurularak, içerisindeki hava kabarcıklarının çıkması sağlanır.

200 derecede altı üstü iyice kızarana kadar pişirilir. 
Afiyet olsun


5 yorum:

  1. gecmis olsun kis aylari boyle geciyor elinede sa[lik kis hamurunu severim her turlu icle hazirlayabilirsin

    YanıtlaSil
  2. Ablacığım iyileştiğine çok sevindim. Rabbim bir daha göstermesin. Kiş çok güzel görünüyor ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Gecmis olsun ayni anda hasta olmusuz eski halime dönermiyim dedim bende hersey saglik....mantarida cok severim denicem elinine saglik

    YanıtlaSil
  4. Çok Sağol Selmacığım sana da çok geçmişler olsun. Allah hepimizi hastalıklardan korusun.

    YanıtlaSil
  5. tarifdaş olduk :)) bayılıyorum bu lezzete
    ellerinize sağlık

    YanıtlaSil