5 Nisan 2013 Cuma

katmer poğaça


İlkbaharın ilk pazar sabahında, evdeki herkesten önce uyanıp, onlara güzel bir kahvaltı hazırlamak için mutfağa girdim. Sonra dedim ki; sıcacık, kat kat bir poğaçaya kim hayır diyebilir :)) Hele bir de yanında ince belli bardakta çay varsa... Evi saran, o ekşimsi maya kokusuyla uyanan eşim ve kızlarım soluğu doğruca mutfakta aldılar.  Maaşallah keyiflerine diyecek yoktu. Henüz vakit çok geç değil. Hadi siz de sevdiklerinizi, miss gibi maya kokusuyla uyandırın...

Malzemeler

1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 paket instant maya
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı şeker
3,5-4 su bardağı un

Arasına sürmek için
75 gr tereyağı

Üzeri için
1 yumurtanın sarısı

İç harcı için
200 gr. beyaz peynir

Yapılışı

Hamur için gerekli tüm malzemelerle, ele yapışmayan, yumuşak bir hamur hazırlanır. Mayalanması için beklemeden, 8 bezeye ayrılır. Her bir beze, tabak büyükülüğünde açılır.


Aralarına oda ısısında yumuşamış tereyağı sürülür. Üst üste dizilir. En üsttekine yağ sürülmez. Hepsi birlikte, yeniden açılabildiği kadar, açılır.

Eşit parçalar halinde üçgen kesilir. Arasına dilediğiniz iç harç konur ( ben peynir kullandım ).

Sigara böreği sarar gibi sarılır.

Üzerine yumurt sarısı sürülür.

180 derecede güzelce kızarana kadar pişirilir.

Afiyet olsun.








23 yorum:

  1. ellerıne sağlık denemek ıstıyorum ama 8 kat fazla değılmı acaba pısınce hamur kalmıyormu

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim canım.İncecik açılıyor ya ondan hamur kalmıyor.Aksine yumuşacık bir poaça oldu.

    YanıtlaSil
  3. Maşallah pek de hamaratmışsın :) Tatil sabahı ben de geç uyanmak istiyorum ama :)) Yine de hep farklı bir şeyler yapmaya çalışırım..Ben de yapayım bir sonraki tatil gününe..Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  4. Çok teşekkür ederim canım. Pazar kahvaltısının farkı olsun istiyorum. Değişik şeyler yapmaya çalışıyorum,çocuklar sevinsin diye. Sevgilerimle.:)))

    YanıtlaSil
  5. Merhaba,

    iadeyi ziyarete geldim:)

    bu tarife bayildim. pofuduk lezzetli bir pogaca olmus. Benim ve karnimdaki kuzum icinde bir dilim yiyin lutfen

    sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım hoş geldin.Teşekkür ederim.Allah bağışlasın inşallah sağlıklı bir şekilde kucağına alırsın.Sevgilerimle:))

      Sil
  6. ellerine sağlık canım...
    harika görünüyor...........

    YanıtlaSil
  7. Ellerinize sağlık, nefis görünüyor, benim de çok sevdiğim bir tarif. Afiyetler olsun.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. Teşekkür ederim Birsel ve İrem.Sizin sayfanızı gördüm,yaptıklarınız kadar olmasa da bu dj güzel olmuştu.Geldiğiniz için çok sağolun.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. mis miss ellerine saglik canim..ben de cok severim bu tarifi..

    YanıtlaSil
  10. Ellerine sağlık mis gibi olur çayın yanında:)
    Sizi izlemeye aldım

    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldin,güzel yorumun için çok teşekkürler. Güzel tariflerde görüşmek üzere...

      Sil
  11. Eline sağlık nefis olmuş:)bloğun çok güzel takipteyim arzu edersen bana da beklerim :)sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok Teşekkür ederim. Hoşgeldin. Elbette zevkle gelirim. Sevgiler

      Sil
  12. buna bayıldım,ellerinize sağlık,umarım bende başarabilirim :)

    YanıtlaSil
  13. Nefis nefis görünüyor
    Valla ellerine sağlık
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  14. Bende yapıyorum bu poğaçadan gerçekten cok güzel ve yumuşak oluyor.Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  15. maşallah maşallah.
    bunu da not aldım.
    severim herhalde belli.
    katmer deyince katmer diye şerbetli bir tatlı vardır.
    bilir misiniz.
    bilmiyorsanız yazayım size.
    ah ah şahanedir ya.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.Tarifi isterim bir tane katmer tatlı biliyorum ama sizin bildiğinizle aynımı bilmem:))

      Sil
  16. katmeriya bir girit tatlısı.
    bayramlarda filan yapılır, özel tatlılardandır.

    2 yufka (yaklaşık 10 katmer yapar), yarım kilo toz şeker, yarım kilo su, 2 avuç susam, 2 çay kaşığı tarçın, 2 fincan yağ (soyola) (bir fincanı tereyağı olabilir).

    şeker ve suyu kaynatın. soğumaya bırakın. yufkaları beşe bölün. büzerek halka yapın. yağlanmış tepsiye koyun. yağı fırça ile üzerlerine sürün. orta hararette pişirin. azıcık pembeleşsin. çıkarın. soğumuş şerbeti üzerlerine dökün. yarım saat bekletin, ters çevirin bir gün bekletin. düzeltin. 2 avuç susamı kavurun. dövün. içerisine tarçın ekleyin. katmerlerin üzerine bölüştürün.

    bizim ailenin özel tatlısı bu. muhteşem bişi. buna yaklaşan bi tatlı yemedim daha. bayramlarda kim daha çok katmer yiyecek diye kavga çıkar bizde. üstelik ben sadece sütlü tatlı yerim. şerbet hamur yiyemem.
    :)
    yapınca yazarsınız. haliyle, bilinen bi tatlı değil.
    başka bir katmer var orta anadoluda. bununla ilgisi yoktur.
    :)

    YanıtlaSil
  17. Çok çok sevdim bu tarifinizi,hatta geçenlerde aylık günümde yaptım,daha önceki yorumumda yapacağımdan bahsetmiştim size. paskalya tadı var,yumuşacık ve çok lezzetli,tşk ediyorum,tariflerinizi de takipteyim :)
    blogumda yer verdim bu tarifinize :)
    sevgiler...

    YanıtlaSil