2 Mart 2013 Cumartesi

erzurum mantısı


İkinci tarifimiz, Erzurum usulü mantı...Biz genellikle Kayseri usulü mantı yaparız ve çok da severiz. Bir akşam, Erzurum'lu aile dostlarımız, bizi, mantı yemeye davet ettiklerinde, öğrendim Erzurum mantısının meşhur olduğunu. Kayseri mantısından farklı olarak, biraz daha dolgun ve bohça değil de üçgen şekilde katlanıyor. Bu nedenle yapımı, nispeten daha kolay. Ama tadı Kayseri mantısıyla yarışacak kadar güzel. Sevgili Ebru, kulaklarını çınlatarak, hazırladığım mantının tarifini veriyorum.

Malzemeler
2 yumurta
4 çay bardağı su
Aldığı kadar un
Tuz
İç harcı için
250 gr. orta yağlı kıyma
1 orta boy soğan
Karabiber-tuz
Üzeri için
Sarımsaklı yoğurt
Sos için
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı tereyağı
Karabiber, kuru nane, tuz
Yapılışı

Yumurta, su ve tuz yoğurma kabına alınır. Yumuşak kıvamlı bir hamur haline gelene kadar, azar azar un ilave edilir. Daha sonra tezgah üzerine bol un serpilir ve hamur burada yoğurulmaya devam edilir. Hamur, sert ama esnek bir hal alınca, üzeri nemli bir bezle örtülerek, 15-20 dakika dinlenmeye bırakılır. Bu sırada iç harcı hazırlanır.  Soğanlar olabildiğince küçük doğranır. Tuz ve karabiber eklenerek, kıymayla karıştırılır. Dinlenen hamur, dört bezeye ayrılır. Her beze, çok ince olmayacak şekilde açılır. Açılan hamur, yaklaşık 2X2 cm olacak şekilde karelere bölünür. İç harç, bolca karelerin üzerine paylaştırılır.


Üçgen şekilde kapatılır. İsteğe göre fırında ya da oda ısısında kurumaya bırakılır. ( Ben fırınlamıyorum ).  Tencerede kaynayan tuzlu suda haşlamaya bırakılır. Domates salçası, tereyağında kavrulur. Çok az su eklenir. Karabiber, kuru nane ve tuz serpilerek, koyu kıvamlı bir sos hazırlanır. Haşlanıp, süzülen mantılar servis tabağın alınır. Üzerine, sarımsaklı yoğurt ve hazırlanan sosdan gezdirilir. İsteğe göre sadece eritilmiş tereyağı da gezdirilebilir.

 Afiyet olsun

6 yorum:

  1. Ellerinize sağlık, şimdi olsada yesem:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Hacerciğim. İkram edebilsem ne güzel olurdu...

      Sil
  2. İçli köfte,mantı ya nekadar marifetli bir akdaşımıssın maşALLAH...
    Ellerine sağlık olsada yesem:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumun için çok teşekkür ederim Rümeysacığım, blogunu zevkle izliyorum. Senin ne kadar marifetli ellere sahip olduğu biliyorum. Sevgilerimle.

      Sil
  3. Mantı olsun, yöresi fark etmez. Yeter ki ev yapımı olsun. Her çeşidini bayılırım. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Ben de aynı fikirdeyim Serapcıgım. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil