6 Mart 2013 Çarşamba

balkabaklı kurabiye



Bu aralar balkabaklı tariflere sık rastlar olduk. Artık sadece tatlısı değil, böreğinden tutun da çorbasına kadar, her çeşidi yapılıyor. Girdiği her tarife, ayrı bir lezzet ve o güzel turuncu rengiyle, apayrı bir görsellik katıyor. Bizim o taraflarda pek yapılmaz balkabağı tatlısı. Öğrenciyken, Tarsus'lu bir arkadaşımın annesi yapar, gönderirdi. Onun sayesinde tanıştım bu güzel lezzetle. Öyle güzel hazırlardı ki dışı kıtır kıtır, içi yumuşacık, lokum gibi olurdu. Sonradan öğrendime göre; öyle olabilmesi için kabağı, 1 gece sönmiş kireçte bekletiyorlarmış. Oldukça meşakkatli hazırlanan bir tatlıymış.  Benim şimdi vereceğim tarif öyle meşakkatli falan değil. Yapımı gayet kolay ama tadı bir harika. 

   
Geçen gün,  komşu teyze Aydın'dan gelinin getirdiği organik balkabağından bir parça da bana verdi sağolsun. Tatlı için miktarı yeterli olmayınca, ben de kurabiye yapayım dedim. Tarifi yine bana ait, çay sofralarınıza koyabileceğiniz şıklıkta bir kurbiye.

Malzemeler

1 yumurta
125 gr. oda ısısında yumuşamış tereyağ
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1/2 çay bardağı pudra şekeri
1portakal kabuğu rendesi
1 paket vanilin
1 çay kaşığı kabartmatozu
Aldığı kadar un

İç Harcı için

250 gr kabukları soyulmuş balkabağı
2 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tarçın
1 su bardağı dövülmüş iç ceviz
1 portakal kabuğu rendesi

Yapılışı

İç harcı için; balkabakları küçük küçük doğranarak, içine çok az su konup, kapağı kapatılır. İyice yumşayıncaya kadar tencerede pişirilir. Çatalla ezilir ve şeker eklenerek, suyunu çekene kadar yeniden pişirilir. Soğuyunca, içine portakal kabuğu rendesi, ceviz  ve tarçın eklenip karıştırılır. Bie kenarda beklemeye alınır. Hamur için gerekli tüm malzemelerle, ele yapışmayan yumuşak kıvamlı bir hamur hazırlanır. Hamur 2 bezeye ayrılır.


Her beze; iki steçfilmin arasında  2 mm kalınlığında açılır. 
Açılan hamur kalıp ya da bardak ağızıyla, daire şeklinde kesilir.

Üzerlerine, 1 çay kşığı, hazırladığımız  iç harçtan konulur.

İki ucu birbirne değecek şekilde kapatılıp, fırın tepsisine dizilir. 170 derece 25-30 dakika pişirilir.


Fırından çıkarılan kurabiyelerin üzerine pudra şekeri pişirilir. Soğyunca servis edilir.

Afiyet olsun.
    

18 yorum:

  1. elıne sağlık değısık bır tarıf denemeye değer

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim selmacığım.Gerçekten denemeye değer:))

      Sil
  2. Denemek lazım değişik bi tarif olmuş Eline sağlık..

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel görünüyorlar bu şekilde hiç denememiştim
    Servis tabağınıza bayıldım:)
    Ellerinize sağlık
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ediyorum.Bende severek kullanıyorum begendiğine sevindim.:))

      Sil
  4. Çok güzel olmuş Haticecim.Elmalı kurabiyeyi anımsattı.Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  5. Pastası da çok güzle olur. Ellerinize sağlık, denemek lazım:9

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet pastası da güzel olur.Teşekkür ederim:)

      Sil
  6. Bal kabağın her hali çok güzel oluyor bu da nefis olmuş eline sağlık:) sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. süper bir tatlı olmuştur eminim ellerinize sağlık çok güzel görünüyor bal kabağını çok severim

    YanıtlaSil
  8. Buna bayıldım,dünden kalan ve çocuklarımın maalesef yemediği kabak tatlısı var.Onu ezip ceviz ve aromalarla zenginletireyim ve bu kurabiyeyi deneyeyim.hemen...
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  9. merhaba Hatice, ne güzel bir kurabiye bu ,eline sağlık.

    YanıtlaSil
  10. OO süper duruyor hamurunda da var sanıyorum bal kabağı kesin yapacağım. Hatta bu hafta içi yapıp yayınlarım. Davetine icabet ettim güzel paylaşımlarınızı takipteyim. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. Merhabalar
    Güzel yorumunuzu gördüm ve geldim. Bu tarifinizi de çok beğendim, en kısa zamanda denemek isterim. Ellerinize ağlık.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil