Bu aralar balkabaklı tariflere sık rastlar olduk. Artık sadece tatlısı değil, böreğinden tutun da çorbasına kadar, her çeşidi yapılıyor. Girdiği her tarife, ayrı bir lezzet ve o güzel turuncu rengiyle, apayrı bir görsellik katıyor. Bizim o taraflarda pek yapılmaz balkabağı tatlısı. Öğrenciyken, Tarsus'lu bir arkadaşımın annesi yapar, gönderirdi. Onun sayesinde tanıştım bu güzel lezzetle. Öyle güzel hazırlardı ki dışı kıtır kıtır, içi yumuşacık, lokum gibi olurdu. Sonradan öğrendime göre; öyle olabilmesi için kabağı, 1 gece sönmiş kireçte bekletiyorlarmış. Oldukça meşakkatli hazırlanan bir tatlıymış. Benim şimdi vereceğim tarif öyle meşakkatli falan değil. Yapımı gayet kolay ama tadı bir harika.
Malzemeler
1 yumurta
125 gr. oda ısısında yumuşamış tereyağ
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1/2 çay bardağı pudra şekeri
1portakal kabuğu rendesi
1 paket vanilin
1 çay kaşığı kabartmatozu
Aldığı kadar un
İç Harcı için
250 gr kabukları soyulmuş balkabağı
2 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tarçın
1 su bardağı dövülmüş iç ceviz
1 portakal kabuğu rendesi
Yapılışı
İç harcı için; balkabakları küçük küçük doğranarak, içine çok az su konup, kapağı kapatılır. İyice yumşayıncaya kadar tencerede pişirilir. Çatalla ezilir ve şeker eklenerek, suyunu çekene kadar yeniden pişirilir. Soğuyunca, içine portakal kabuğu rendesi, ceviz ve tarçın eklenip karıştırılır. Bie kenarda beklemeye alınır. Hamur için gerekli tüm malzemelerle, ele yapışmayan yumuşak kıvamlı bir hamur hazırlanır. Hamur 2 bezeye ayrılır.
Her beze; iki steçfilmin arasında 2 mm kalınlığında açılır.
Açılan hamur kalıp ya da bardak ağızıyla, daire şeklinde kesilir.
Üzerlerine, 1 çay kşığı, hazırladığımız iç harçtan konulur.
Fırından çıkarılan kurabiyelerin üzerine pudra şekeri pişirilir. Soğyunca servis edilir.
Afiyet olsun.
elıne sağlık değısık bır tarıf denemeye değer
YanıtlaSilTeşekkür ederim selmacığım.Gerçekten denemeye değer:))
SilDenemek lazım değişik bi tarif olmuş Eline sağlık..
YanıtlaSilÇok teşekkürler sevgilerimle.
SilÇok güzel görünüyorlar bu şekilde hiç denememiştim
YanıtlaSilServis tabağınıza bayıldım:)
Ellerinize sağlık
Sevgiler
Teşekkür ediyorum.Bende severek kullanıyorum begendiğine sevindim.:))
SilÇok güzel olmuş Haticecim.Elmalı kurabiyeyi anımsattı.Ellerine sağlık
YanıtlaSilSağol Yaseminciğim sevgilerimle:)
SilPastası da çok güzle olur. Ellerinize sağlık, denemek lazım:9
YanıtlaSilEvet pastası da güzel olur.Teşekkür ederim:)
SilBal kabağın her hali çok güzel oluyor bu da nefis olmuş eline sağlık:) sevgiler...
YanıtlaSilTeşekkür ederim Elifciğim:)
Silsüper bir tatlı olmuştur eminim ellerinize sağlık çok güzel görünüyor bal kabağını çok severim
YanıtlaSilÇok sağol Damlacığım.:)
SilBuna bayıldım,dünden kalan ve çocuklarımın maalesef yemediği kabak tatlısı var.Onu ezip ceviz ve aromalarla zenginletireyim ve bu kurabiyeyi deneyeyim.hemen...
YanıtlaSilSevgiler..
merhaba Hatice, ne güzel bir kurabiye bu ,eline sağlık.
YanıtlaSilOO süper duruyor hamurunda da var sanıyorum bal kabağı kesin yapacağım. Hatta bu hafta içi yapıp yayınlarım. Davetine icabet ettim güzel paylaşımlarınızı takipteyim. Sevgiler...
YanıtlaSilMerhabalar
YanıtlaSilGüzel yorumunuzu gördüm ve geldim. Bu tarifinizi de çok beğendim, en kısa zamanda denemek isterim. Ellerinize ağlık.
Sevgilerimle...