20 Mart 2013 Çarşamba

tava ekmeği


Evde ekmek kalmadığını geç farkedince, akşam yemeği için ekmeği kendim yapmaya karar verdim. Zaten ekmek yapmayı çok severim. Öyle ekmek makinesiyle falan değil, direk elle yoğurma ekmek... Aslında bu ekmeği fırında pişirmek istiyordum, ama fırında yemek vardı. Her zaman geç gelen eşim de erkenden çıkageldi. Bu sebeple, daha hızlı hazır  olsun diye, yemek pişene kadar, ekmekleri tavada pişireyim dedim. Bazlama görünümlü, köy ekmeği tadında, puf puf bir ekmek oldu.

 Malzemeler

2 su bardağı un
2 su bardağı tam buğday unu
1,5 su bardağı süt
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 paket instant maya
4 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı
 Kuru malzemelerin hepsi yoğurma kabına alınıp, karıştırılır. Ortası havuz gibi açılıp, süt ve zeytinyağı konur. Yavaş yavaş karıştırarak, ele yapışmayan, yumuşak bir hamur hazırlanır. Unlanmış tezgaha alınan hamur; içindeki glutenin açığa çıkıp, esnek bir hal alması için, iyice yoğurulur. Mayalanması için, üzeri nemli bir bezle kapatılarak, 40-45 dakika dinlendirilir.


Mayalanan hamur bezelere ayrılır.



 Çok ince olmayacak şekilde, açılır.



Sıcak tavada, kısık ateşte, altı-üstü iyice kızarana kadar pişirilir.



Afiyet olsun

   




14 yorum:

  1. Çok güzel görünüyor.

    Olsada yesek demeden geçemedim. :)

    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Haticeciğim nasıl marifetli bir hatunsun sen ya :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım çoook teşekkür ederim sevgiler:))

      Sil
  3. bazlama gibi duruyor çok güzel.

    YanıtlaSil
  4. Ellerinize sağlık bende ara sıra yaparım değişiklik olsun diye...Selamlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Hoşgeldiniz aramıza katılmanıza çok sevindim. Sevgiler...

      Sil
  5. Ellerine sağlık :)bizim buralarda ona kömbe deriz..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Aslında bizim oralarda da kömbe denir. Genellikle kahvaltı için hazırlanır. Tabi odun ateşinde pişirilir... Seviler.

      Sil
  6. Canım ablacığım ellerine sağlık çok güzel olmuş:))

    YanıtlaSil