Güzel bir haftasonu için güzel yöresel tarifler vermek istiyorum size. İlki Adana, Antep, Urfa, Hatay yörelerinde çok yapılan içli köfte. Kahramanmaraş'ta da yapılır ama bir farkla. Biz dış köftesine de et koyarız. Böylece çok daha derin bir lezzete ulaşırız. Bir de yufka ekmek olursa yanında... O zaman bir başka olur işte. Annemin yaptıkları kadar güzel olmasa da, artık içli köftemi, kendim yapabiliyorum. Gerçi bu fotoğraftakileri canım anneciğim yaptı. Ellerine sağlık diyor, o güzel ellerinden öpüyorum.
Malzemeler
750 gr köftelik bulgur
250 gr çiğ köftelik kıyma ( yağı ve siniri alınmış )
Yarım tatlı kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığından biraz fazla tuz
Su
İç harcı için
500 kg yağlı kıyma
5-6 adet soğan
1 su bardağı doğranmış ceviz
1-2 yemek kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı pulbiber
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı
Önce iç harcı hazırlanır. Kıyma, tereyağ ile birlikte kavrulur. Soğanlar yemeklik ufak ufak doğranır, kavrulan kıymaya karıştırılır. Beraberce iyice kavrulmaya devam edilir. Soğanlar iyice kavrulunca baharatları eklenir ve ateşten aldıktan sonra doğranmış maydanozlar eklenir. Başka bir tavada cevizler yağda kavrulur. Cevizler de iç harca eklenir ve harç soğumaya bırakılır. Bulgurun içine kıyma, karbonat ve tuz atılarak yoğurulmaya başlanır. Azar azar su ilave edilerek köfte kıvamına gelene kadar yoğurulur.
Köftelerden yumurta büyüklüğünde parça koparılarak içleri oyulur.
İçleri , kıymalı harç ile doldurulur.
Doldurulan köfteler, parmaklar yardımıyla, kubbe biçimi verilerek, kapatılır.
Hazırlanan köfteler, kaynayan tuzlu suda haşlanır. Köfteler, suyun üzerine çıkmaya başlayınca pişmiş olur. Kevgir yardımıyla, servis tabağına alınır. Sıcak servis yapılır.
Afiyet olsun.
elıne sağlık bunu yapmak maharet ıster
YanıtlaSilGüzel yorumun için teşekkür ederim Selmacığım. Sevgiler.
SilÇok severim, ne yesem diye düşünürken geldi tarif:)) Hep denememe rağmen tutturamam, ben yağda kızartıyorum o da dağılıyor malesef. Bu sefer sizin detaylı tarifinizden deneyeceğim:)) Anacığınızın ellerine sağlık..
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim Nurcancığım. Biz de kahvaltıda yemek için kızartırız. Köftenin dış harcında yağsız kıyma olduğu için; haşlasan da kızartsan da, kolay kolay dağılmıyor. Ama işim garanti olsun, hiç dağılmasın dersen(inşaallah), bulgura, bir avuç irmik ekleyebilirsin. Sevgiler.
Silmutlaka denemeliyim diye aklıma yazdığım birtarif:) en kısa zamanda insallaahh:)
YanıtlaSilsevgiler..
Beğenim, yapmak istemen beni çok sevindirdi.Sevgiler:)
Siliçli köfteyi çok severim...
YanıtlaSilkayınvalidem sağolsun yapıp yapıp gönderir :)
ellerinize sağlık...
Çok sanslısın o zaman:)Teşekkür ediyorum.
SilHiiim cok severim ellerine saglik canim, icli köfteler harika görünüyor, sevgiler....
YanıtlaSilTeşekkür ederim anneminkızıyım.Hoş geldin sefalar getirdin.Sevgiler.
Sil