18 Ekim 2013 Cuma

kavurma



Herkese iyi bayramlar... Kurban bayramı,  elbette kavurmasız olmaz. Herkesin kendine göre farklı yöntemleri var kavurma için. Bu da benim usûl kavurma...                                   
 
Malzemeler
Sırt bölgesinden çıkarılmış kuşbaşı et
İçyağ ( özellikle böbrek yağı)
Tuz

Yapılışı

İçyağlar ufa ufak doğranıp, kısık ateşte tencereye konup kapağı kapatılır. yağlar iyice eriyince kuşbaşı etler de eklenip, yine tencerenin kapağı kapatılarak, kısık ateşte; etler suyunu salıp çekene kadar pişirilir. ( yaklaşık 2 saat pişirilir.) Etler suyunu iyice çekince tuz ilave edilir. Karıştırılarak etlerin biraz renk alması beklenir. Etler hafif kızarınca ocağın altı kapatılır. Henüz kavurma sıcakken,  soğuması için derin bir kaba boşaltılır. Oda sıcaklığına gelince buzdolabına konur. Mümkünse buzdolabında bir gece bekletilir. ( Bu şekilde yaklaşık 2-3 ay saklanabilir. ) 


                       Afiyet olsun.

16 Ekim 2013 Çarşamba

limonlu ekmek


mis kokulu ve lezzetli, ev yapımı ekmeğe hayır diyen var mıdır bilmem:))Haftasonu için denemek isterseniz...

Malzemeler

2 su bardağı ılık süt
2 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket instant maya
2 adet limon kabuğu rendesi
Aldığı kadar un

Yapılışı
tüm kuru malzemeleri yoğurma kabına koyup, yavaş yavaş süt ekleyerek, yumuşak kıvamlı bir hamur hazırlıyoruz.içine limon 
kabuklarını ekliyoruz. mümkün olduğunca fazla yoğuruyoruz. böylece hamurumuz esnek bir hâl alıyor ve daha lezzetli oluyor. en az 2 saat dinlendiriyoruz. Dilediğimiz gibi şekil veriyoruz(ben klasik ekmek şekli verdim.) ve yine bir kaç saat dinlendiriyoruz. üzerine bıçakla birkaç çentik atıp hafifçe un serpiyoruz. 170 derecede yaklaşık 1 saat pişiriyoruz. fırına verince firının içine 1 kase su koyarsak nemli bir ortamda pişeceği için ekmeğimiz daha lezzetli olur. Afiyet olsun.

6 Ekim 2013 Pazar

karışık turşu

 
 
 
Turşu tarifi için biraz geç kaldım biliyorum ama, ekledim ekleyeceğim derken vakit geçivermiş. Yine de belki yapmayan kalmıştır diye ekliyorum.
 
 
Malzemeler
 
2 kg. acı biber
3-4 adet turşuluk yeşil domates
1 kg kornişon 2 baş sarımsak
2 adet limon
1 bağ kişniş
1 su bardağı elma sirkesi
5 yemek kaşığı kaya tuzu
1 tatlı kaşığı limontuzu
1 yemek kaşığı tane karabiber
2 litre kaynamış soğutulmuş su
 
Yapılışı
 
Turşuluk sebzeler sırasıyla cam kavanoza yerleştirilir. en iste dilimlenmiş limon eklenir. üzerine kişniş konulur. tane karabiber serpiştirilir. Kaynamış soğumuş suyun içine tuz limontuzu ve sirke konup karıştırılır. Turşuluk malzemenin üzerine boşaltılır. Kavanozun kapağı sıkıca kapatılır. 15-20 gün karanlık ve serin bir yerde olgunlaşmaya bırakılır. Afiyet olsun. 
 
 

29 Eylül 2013 Pazar

zeytinyağlı taze barbunya




Sezonun son taze barbunyası...


Malzemeler

1 kg taze barbunya
2 adet kuru soğan
1 adet havuç
1 adet patates
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tutam maydanoz
tuz, karabiber
zeytinyağı

Yapılışı

Barbunyalar ayıklanır. Küp küp doğranmış soğan, havuç ve patates; sırasıyla zeytinyağında kavrulur. Daha sonra barbunyalar eklenir. Tuz, karabiber ve şeker ilave edilir. Üzerini geçmeyecek kadar sıcak su eklenir. Suyunu çekene kadar pişirilir. Biraz soğuyunca, ince kıyılmış maydanozlar eklenir. Mümkünse bir gece dinlendirilip, ertesi gün servis edilir.
                                                                    Afiyet olsun.
 

23 Eylül 2013 Pazartesi

dereotlu, patatesli poğaça





Upuzuuuun bir aradan sonra herkese merhaba....
Tatil rehavetini biraz abarttım biliyorum ama yeniden bloğumda olmak ve tarif yazmak çok güzel.

Malum okullar açıldı ve bir koşuşturma aldı başını gidiyor. Beslenme çantasına ne koysam telaşı da başladı. Çocuğumun beslenmesine hazır ürün koymaktan hoşlanmıyorum. Sağlıklı ve onun seveceği yiyecekleri hazırlamaya özen göstermeye çalışıyorum. Bu düşünceden yola çıkarak hazırladığım bu poğaçaları beğeneceğinizi umuyorum. Herkese sevgiler :))


Malzemeler
 
2 su bardağı ılık süt
1 çay bardağı zeytinyağı
1 yumurta ( sarısı üzeri için )
3 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket instant maya
Aldığı kadar un
 
İç malzemesi için
3 adet haşlanmış orta boy patates
Yarım demet dereotu
Karabiber, tuz
 
Üzeri için
Kaya tuzu ya da çörek otu
 
Yapılışı
 
Yoğurma kabının içine un, şeker, tuz ve mayayı koyup karıştırıyoruz. Daha sonra sıvı malzemeleri ekleyip yoğuruyoruz. Ele yapışmayan, yumuşak bir hamur hazırlıyoruz. Hazırladığımız hamuru, üzerini nemli bir bez ya da streçfilmle örterek, en az 45 dakika mayalanmaya bırakıyoruz. Bu sırada  haşlanmış patatesleri rendeleyip, ince doğranmış dereotu ile karıştırıyoruz. Tuz ve karabiber ekliyoruz. Mayalanan hamuru iki parçaya bölüp, her parçayı merdaneyle yarım cm kalınlığında açıyoruz. Üzerine hazırladığımız patatesli harçtan koyup, yayıyoruz. Hamurun bir ucundan kıvırarak rulo olacak şekilde sarıyoruz. Başparmak kalınlığında dilimliyoruz. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştiriyoruz. Üzerine yumurta sarısı sürüp, kaya tuzu serpiyoruz. 200 derecede üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
Afiyet olsun.
   


3 Ağustos 2013 Cumartesi

reyhan şerbeti




Bu sıcak Ramazan günlerinde iftar sofralarına layık hem ferahlatıcı hem de yapımı kolay güzel bir içecek, Reyhan Şerbeti. Tarif Oktay Usta'dan. İftara davet ettiğim tüm misafirlerime hazırladım. Herkes çok beğendi ve reyhandan hazırladığıma kimse inanamadı. samimiyetle 10 üzerinden 10 puanı hak eden bir lezzet olduğunu söyleyebilirim. 

Malzemeler

1 litre ( 8 bardak ) su 
1 demet koyu renkli reyhan
1/2 su bardağı şeker
1 tatlı kaşığı ( silme ) limontuzu

Yapılışı

Reyhan yaprakları saplarından ayrılır. Her yaprak elle, iki üç parçaya ayrılır ( bıçak kullanmayın). Karıştırma kabına alınan reyhanların üzerine şeker ve 2- 3 bardak kaynamış su  eklenir ve karıştırılır. Limon tuzu eklenir. Bu aşamada reyhanlar renklerini bırakmaya başlar. 5-6 bardak soğuk su eklenir. Daha koyu, güzel bir renk olması için, şerbet süzülür, süzgeçin üzerinde kalan reyhanlar, elle iyice sıkılarak,  rengini tamamen vermesi sağlanır. Buzdolabında iyice soğuyana kadar beklenir.

    
                                                             Afiyet olsun.




16 Temmuz 2013 Salı

kuzu pirzola ve karamelize soğan


 Malum günler uzun, iftar saati yaklaştıkça bir çoğumuzda halsizlik ve yorgunluk baş gösteriyor. Bu nedenle iftar için basit ama 
ailece sevdiğimiz, lezzetli yemekler yapmaya çalışıyorum. Bu tarif de onlardan biri. Neredeyse kendi kendine pişiyor. Bize de afiyetle yemek kalıyor. Şimdiden herkese hayırlı iftarlar diliyorum...Not: Izgara yapmayacaksınız Pirzolanızı dövdürmeyin. Sadece dilimleterek alın. Böylece daha sulu ve lezzetli olacaktır. 


Pirzolanın yanında, yine yapımı kolay olan karamelize soğan servis ediyorum.  

Malzemeler
1 kg kuzu pirzola
8-10 adet cerry domates
1 yemek kaşığı tereyağı 
Tuz, karabiber

Karamelize soğan için
1 kg soğan
Zeytinyağı
Tuz

Yapılışı

Pirzolalar yanmaz bir tencereye yerleştirilir ve tencerenin kapağı kapatılarak, kısık ateşte, suyunu çekene kadar yavaş yavaş pişirilir. Hafifçe kızartmaya başladığında, tdbcerenin kapağı açılarak, domatesler, tereyağı, tuz, karabiber eklenir. Pirzolaların her iki tarafı da güzelir kızarınca servise hazır olur. 

Karamelize soğan için; soğanlar soyulur ve yarım ay şeklinde doğranır. Tava zeytinyağı ile yağlanır ve soğanlar kısık ateşte, ara ara karıştırılarak sotelenir. Tuz eklenir. İyice kızarana kadar pişirmeye devam edilir. Dilerseniz bir tatlı kaşı bal ilave ederek daha iyi karamelize olmasını sağlayabilirsiniz.

 
                      Afiyet olsun.