Hiç salatalıktan da dolma olur muymuş demeyin. Bizim oralarda ( Kahramanmaraş ve çevresinde)yaz mevsiminde sık yapılan bir dolma çeşidiymiş eskiden. Rahmetli babaannem yapardı. Babamın en sevdiği dolmadır. Buyüzden annem de pek sık yapar. Genellikle zeytinyağlı yapılır ve soğuk yenir. Ama ben bu defa etli yaptım. Salatalığın o kıtır lezzeti dolmaya çok yakışıyor. Yöresel lezzetlere meraklıysanız beğeneceğinizi düşünüyorum.
Malzemeler
1 kg salatalık
250 gr. orta yağlı kıyma
4 adet orta boy soğan
2 adet olgun domates
2 adet yeşil biber
1/2 demet maydanoz
1,5su bardağı pirinç
1 su bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
Tuz, karabiber, kırmızıbiber
1 tatlı kaşığı sumak ekşisi
Yapılışı
Salatalıklar, dolmalık kabak gibi oyulur. Tüm sebzeler yemeklik doğranır. Salçalar, sıvıyağ, baharatlar ve kıyma eklenerek karıştırılır. Son olarak pirinç eklenip, harmanlanır. Hazırlanan harç ile salatalıklar doldurulur. Salatalıkların ağızları yukarı bakacak şekilde tencereye yerleştirilir. Üzerine küçük bir tabak kapatılır. Tabağın üzerine biraz tuz ve sumak ekşisi konulur. Üzerine 2 su bardağı sıcak su eklenir. Kısık ateşte salatalıklar yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.
ilk defa görüyorum canımm mutlaka denicem çok değişikmiş ellerine sağlık :)
YanıtlaSilteşekkür ederim.
SilÇok ilginç geldi bana. Kahramanmaraşlı arkadaşım da var ama onlarda hiç denk gelmedik. Konusu bile geçmedi. :) Denemek stiyorum. Çok merak ettim bu tadı :)
YanıtlaSilMaraş merkezde bizim çocukluk yıllarımızda ve daha eskilerde çok yapılan bir yemek. Son dönemde pek sık yapılmıyor. Ama tavsiye ederim.
SilEllerine sağlık canım .Annem küçüklüğümde dolma iç kaldığında doldururdu ve severek yerdik.Aynı alışkanlık bende yaparım.Çok lezzetli olmuşlar sevgilerimle
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim. benim de çocukluğuma ait bir lezzet. sevgiler...
Silelıne sağlık denemek lazım
YanıtlaSilteşekkür ederim...
Silpişmiş salatalık :)
YanıtlaSileveeeet ilginç ama güzel bir tarif. sevgiler...
Sildeneyeceğim
YanıtlaSilolduğunuda gördük şimdi.gerçekten çok değişik ve güzel görüüyor.ellerine sağlık canım.sevgiler.
YanıtlaSilçok sağol. sevgiler...
Silbugün gördüğüm ikinci salatalık yemeği, bol bulunan uygun fiyatlı üstelik, yemeklerde kullanmak iyi fikir.Ahh bu babaanneler, anneanneler ne güzel yemekler yaparlarmış..
YanıtlaSilkesinlikle eskiler çok başkaymış. Geçenlerde yabancı bir kaynakta marul pişirerek bir tarif hazırlandığını gördüm. İlginç geldi. sevgiler...
Silellerine sağlık gerçektende değişik ve bende ilk kez duyuyorum
YanıtlaSilçok teşekkürler... sevgiler
SilEllerine sağlık canım.Bizim memleket yemeği bu babannem çok yapardı.Yani darende'de...selamlar...
YanıtlaSilsağol canım. evet maraş, malatya, antep ve yakın yerlerde yapılan lezzetli bir tarif. sevgiler...
Siltv de yemek programında görüp çok şaşırmıştım. harika görünüyorlar
YanıtlaSilellerine saglık canım
çok teşekkürler. sevgiler...
SilHarika görünüyor ellerine sağlık canım...salatalıkların kabukları soyuluyor mu?
YanıtlaSilİç harcı piştimi peki
YanıtlaSil