18 Ekim 2013 Cuma

kavurma



Herkese iyi bayramlar... Kurban bayramı,  elbette kavurmasız olmaz. Herkesin kendine göre farklı yöntemleri var kavurma için. Bu da benim usûl kavurma...                                   
 
Malzemeler
Sırt bölgesinden çıkarılmış kuşbaşı et
İçyağ ( özellikle böbrek yağı)
Tuz

Yapılışı

İçyağlar ufa ufak doğranıp, kısık ateşte tencereye konup kapağı kapatılır. yağlar iyice eriyince kuşbaşı etler de eklenip, yine tencerenin kapağı kapatılarak, kısık ateşte; etler suyunu salıp çekene kadar pişirilir. ( yaklaşık 2 saat pişirilir.) Etler suyunu iyice çekince tuz ilave edilir. Karıştırılarak etlerin biraz renk alması beklenir. Etler hafif kızarınca ocağın altı kapatılır. Henüz kavurma sıcakken,  soğuması için derin bir kaba boşaltılır. Oda sıcaklığına gelince buzdolabına konur. Mümkünse buzdolabında bir gece bekletilir. ( Bu şekilde yaklaşık 2-3 ay saklanabilir. ) 


                       Afiyet olsun.

16 Ekim 2013 Çarşamba

limonlu ekmek


mis kokulu ve lezzetli, ev yapımı ekmeğe hayır diyen var mıdır bilmem:))Haftasonu için denemek isterseniz...

Malzemeler

2 su bardağı ılık süt
2 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket instant maya
2 adet limon kabuğu rendesi
Aldığı kadar un

Yapılışı
tüm kuru malzemeleri yoğurma kabına koyup, yavaş yavaş süt ekleyerek, yumuşak kıvamlı bir hamur hazırlıyoruz.içine limon 
kabuklarını ekliyoruz. mümkün olduğunca fazla yoğuruyoruz. böylece hamurumuz esnek bir hâl alıyor ve daha lezzetli oluyor. en az 2 saat dinlendiriyoruz. Dilediğimiz gibi şekil veriyoruz(ben klasik ekmek şekli verdim.) ve yine bir kaç saat dinlendiriyoruz. üzerine bıçakla birkaç çentik atıp hafifçe un serpiyoruz. 170 derecede yaklaşık 1 saat pişiriyoruz. fırına verince firının içine 1 kase su koyarsak nemli bir ortamda pişeceği için ekmeğimiz daha lezzetli olur. Afiyet olsun.

6 Ekim 2013 Pazar

karışık turşu

 
 
 
Turşu tarifi için biraz geç kaldım biliyorum ama, ekledim ekleyeceğim derken vakit geçivermiş. Yine de belki yapmayan kalmıştır diye ekliyorum.
 
 
Malzemeler
 
2 kg. acı biber
3-4 adet turşuluk yeşil domates
1 kg kornişon 2 baş sarımsak
2 adet limon
1 bağ kişniş
1 su bardağı elma sirkesi
5 yemek kaşığı kaya tuzu
1 tatlı kaşığı limontuzu
1 yemek kaşığı tane karabiber
2 litre kaynamış soğutulmuş su
 
Yapılışı
 
Turşuluk sebzeler sırasıyla cam kavanoza yerleştirilir. en iste dilimlenmiş limon eklenir. üzerine kişniş konulur. tane karabiber serpiştirilir. Kaynamış soğumuş suyun içine tuz limontuzu ve sirke konup karıştırılır. Turşuluk malzemenin üzerine boşaltılır. Kavanozun kapağı sıkıca kapatılır. 15-20 gün karanlık ve serin bir yerde olgunlaşmaya bırakılır. Afiyet olsun.