16 Temmuz 2013 Salı

kuzu pirzola ve karamelize soğan


 Malum günler uzun, iftar saati yaklaştıkça bir çoğumuzda halsizlik ve yorgunluk baş gösteriyor. Bu nedenle iftar için basit ama 
ailece sevdiğimiz, lezzetli yemekler yapmaya çalışıyorum. Bu tarif de onlardan biri. Neredeyse kendi kendine pişiyor. Bize de afiyetle yemek kalıyor. Şimdiden herkese hayırlı iftarlar diliyorum...Not: Izgara yapmayacaksınız Pirzolanızı dövdürmeyin. Sadece dilimleterek alın. Böylece daha sulu ve lezzetli olacaktır. 


Pirzolanın yanında, yine yapımı kolay olan karamelize soğan servis ediyorum.  

Malzemeler
1 kg kuzu pirzola
8-10 adet cerry domates
1 yemek kaşığı tereyağı 
Tuz, karabiber

Karamelize soğan için
1 kg soğan
Zeytinyağı
Tuz

Yapılışı

Pirzolalar yanmaz bir tencereye yerleştirilir ve tencerenin kapağı kapatılarak, kısık ateşte, suyunu çekene kadar yavaş yavaş pişirilir. Hafifçe kızartmaya başladığında, tdbcerenin kapağı açılarak, domatesler, tereyağı, tuz, karabiber eklenir. Pirzolaların her iki tarafı da güzelir kızarınca servise hazır olur. 

Karamelize soğan için; soğanlar soyulur ve yarım ay şeklinde doğranır. Tava zeytinyağı ile yağlanır ve soğanlar kısık ateşte, ara ara karıştırılarak sotelenir. Tuz eklenir. İyice kızarana kadar pişirmeye devam edilir. Dilerseniz bir tatlı kaşı bal ilave ederek daha iyi karamelize olmasını sağlayabilirsiniz.

 
                      Afiyet olsun. 

6 Temmuz 2013 Cumartesi

kahve çekirdeği kurabiye




Uzun bir aradan sonra herkese  merhaba. Öncelikle sahuru beklediğimiz bu mübarek saatlerde, Ramazan ayının hepimiz için  hayırlı ve bereketli olmasını temenni ediyorum... Siz nasıl tercih edersiniz bilmiyorum ama ben kahvemi sade severim. Hele nescafeyse oldukça koyu ve sert olmalı. Ancak yanında tatlı bir şeyler olursa fena olmaz. Şöyle kaliteli bir bitter çikolata ya da leziz bir kurabiye... Geçenlerde sevgili arkadaşım Nihal de tattığım bu kahveli kurabiyeleri çok beğendim. Özellikle şekli çok hoş olmuştu. Hemen deneyip sizlerle paylaşmak istedim. İnşaallah sizler de beğenirsiniz .  
                                          
Malzemeler.                                             250 gr. tereyağı
1 yumurta
2 çay bardağı şeker
2 yemek kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı nescafe
2 yemek kaşığı kakao
1 paket vanilya
1/2 paket kabartmatozu 
Aldığı kadar un
15-20 adet 
çöp şiş

Yapılışı
Nescafe 2 yemekkaşığı su ile karıştırılarak çözülür ve  oda sıcaklığındaki margarine eklenir. Sırayla tüm malzemeler eklenerek kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlanır. Hazırlanan hamurdan küçük parçalar koparılır. Parçalara top şekli verilir ve keskin bir bıçakla dikey olarak ortasından kesilir.  Çöp şişler yağlanıp aralıklı olarak tepsiye dizilir. Kesilen kurabiyelerin düz kısımları çöp şişe gelecek şekilde, çöp şişlerin üzerine dizilir. 190 derecede pişirilir. Fırından çıkınca kurabiyeler, henüz sıcakken çöpşişlerin üzerinden alınır. Soğuyunca servis yapılır.
Afiyet olsun.