31 Mayıs 2013 Cuma

Elmalı kek


Bu keki hatırlar mısınız? Bir zamanlar ne sık yapılırdı...Şimdilerde öyle farklı tarifler var ki böylesi bilindik lezzetleri denemeye fırsat kalmıyor. Ama çocukluğumun unutulmaz tatları arasında hatırı sayılır bir yeri olan bu tarifi, arşivime eklemek istedim. Zaten bu aralar pek sık yapar  oldum. Paylaşmasam olmazdı...


Malzemeler
 
3 adet yumurta
2 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
Yarım su bardağı zeytin yağ
1 paket kabartma tozu
3 su bardağı un
 
Üzeri için;
3-4 adet elma
2-3 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tarçın

Yapılışı
Elmalar rendelenir.Üzerine şeker ilave edilir pişirilir. Piştikten sonra tarçını eklenerek karıştırılır. Soğuması için bekletilir. Yumurta ve şeker iyice çırpılır. Sırasıyla diğer kek malzemeleri eklenir iyice karıştırılır. Yağlanmış tepsiye dökülür. Kabın içerisinde 1-2 yemek kaşığı hamurdan ayrılır. Üzerine pişirdiğimiz elmalar yerleştirilir. Ayırdığımız hamurun içerisine un ekleyerek katı bir hamur elde edilir.


Elmaların üzerine rendelenir 170-180 derecelik fırında pişirilir.


Afiyet olsun.

24 Mayıs 2013 Cuma

granül kahveli kek


 

Bizim evde küçük bir kek canavarı var. Her sabah "anne kek ver" serzenişleriyle uyanıyorum. Genelde sade ya da kakaolu sevdiği için klasik tarifler yapıyorum. Ama bu defa evde kakao kalmadığı için granül kahveyle yaptım. Yoğun bir kahve kokusu ve aroması olduğundan bizimkisi kahvesiz kısımlarını yedi. Ama bana sorarsanız, bir fincan şekersiz kahveyle harika oldu.  

Malzemeler
 
 2 Subardağı şeker
1 su bardağı fındık yağı
1,5 su bardağı süt
3 su bardağı un
1 paket kabartmatozu
1 paket vanilya
1 limon kabuğu rendesi
2 yemek kaşığı granül kahve
 
Yapılışı
 
Yumurta,şeker çırpılır. Fındık yağı ve süt eklenir . Kabartmatozu, vanilya ve un elenir. Limon kabuğu rendesi ilave edilir. Hazılanan karışımın 3/2 si kalıba boşaltılır. Kalan karışıma kahve eklenerek karıştırılır. Kahveli karışım, diğerinin üzerine dökülür. 180 derecede yaklaşık 50 dakika pişirilir.


Afiyet olsun.

19 Mayıs 2013 Pazar

güzel bir gün


Cuma günü kıymetli bir misafirim vardı. Tabi oldukça yakışıklı bir de oğlu:) Küçük kızımla güzel anlaşıp oynadılar.Onlar mutlu olunca biz de mutlu olduk. Sohbetimiz de güzeldi. Misafirim Hande hanım gelirken eli boş gelmemiş, kendi elleriyle yaptığı kurabiyelerini çok şık bir şekilde süslemişti Kendisine bir kez daha çok teşekkür etmek istiyorum. Kurabiyeler hem çok lezzetliydi hem de büyük kızımın en sevdiklerinden. Ben de çayımıza eşlik etsin diye birşeyler hazırlamıştım sizlerle de paylamak istiyorum.

Çikolatalı pasta
Malzemeler
Pandispanyası için,
4 adet yumurta
4 kahve fincanı şeker
4 kahve fincanı un
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2 yemek kaşığı kaynar su
1 paket kabartma tozu
2 yemek kaşığı kakao
Ara kreması olarak hazır kakaolu dolgu kreması kullandım
Üzeri için bir paket kakaolu kremşanti
2 adet muz
1 çay bardağı damla çikolata

Yapılışı
Yumurtalar şekerle çırpılarak sırasıyla diğer malzemeler eklenerek karıştırılır. Pandispanya hamuru iki eşit parçaya ayrılarak küçük kelepçeli kalıpta önce biri sonra diğeri pişirilir. Böylece iki tane pandispanya elde edilir. Sonra onlarda ikiye bölünerek dört parça elde edilir. Her bir parça sütle iyice ıslatılarak aralarına dolgu kreması hazırlanır. Kremadan bolca doldurulduktan sonra üzerine muz dilimlenir,üzerine diğer pandispanya keki kapatılır krema doldurulur bolca damla çikolata dökülür. Diğer katlara da aynı işlem uygulanır. Krem şantiyle her yeri kaplanır. İstediğiniz gibi süsledikten sonra dolapta 2-3 saat dinlendirilir.

İncirli kurabiye
Tarifini daha önceden paylaşmıştım buradan ulaşabilirsiniz.

Ekmek poğaça
Malzemeler
Yarım su bardağı sıvı yağ
Yarım su bardağı erimiş tereyağ
Yarım su bardağı yoğurt
1 adet yumurta sarısı içine beyazı dışına
1 paket kabartma tozu
İçi için 100 gr kaşar peyniri yada beyaz peynir
Üzeri için galeta unu

Yapılışı
Malzemelerle kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir. Yumurta büyüklüğünde parçalar koparılarak içlerine peynir koyulur kapatılır önce yumurta beyazına sonra galeta ununa batırılarak kapattığımız yer alta gelecek şekilde tepsiye dizilir üzerine bıçakla çizikler atılır. 180 derecekik fırında pişirilir.

Sosyete mantısı
Malzemeler
200 gr kıyma
1 adet soğan
Tuz
Karabiber
Pul biber
3 adet yufka
Sosu için
Bir kase yoğurt
2 diş sarımsak
Tuz
Üzerine zeytin yağ
Nane
Pul biber

Yapılışı
Kıyma yemeklik doğranmış soğanlarla birlikte kavrulur. Baharatlar eklenir. Yufkalar dört parçaya bölünür. Her bir parçanın geniş kenarına kıymalı iç koyularak gül böreği gibi sarılır. 180 derecelik fırında pişirilir. Sarımsaklar yoğurdun içine rendelenir tuz atılarak karıştırılır. Börekler piştikten sonra önce üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür sonra yağda nane pul biber yakılarak yoğurdun üzerine dökülür. Afiyet olsun.

Kuru dolması
Malzemeler
15-20 adet patlıcan 10-15 adet biber kurusu
2 su bardağı pirinç
3-4 adet soğan
Bir demet maydanoz
Zeytin yağ
Karabiber
Pul biber
Tuz
2 tatlı kaşığı şeker
Yarım yemek kaşığı sumak ekşisi (olmayanlar limon da kullanabilir)
Bir yemek kaşığı biber salçası

Yapılışı
Kurular kaynayan suyun içerisinde ayrı ayrı yumuşayana kadar kaynatılarak haşlanır. Soğanlar yemeklik doğranarak bol zeytin yağında kavrulur. Pirinçler yıkanarak eklenir salça da eklenir salçanın kokusu çıkana dek kavrulur baharatları eklenir. Üzerini geçecek kadar su eklenir ve pişirilir. Ateşten alındıktan sonra doğranmış maydanozlar eklenir. Kuruların içlerine doldurulur. Tencereye dizildikten sonra üzerine dağılmaması için bir tabak kapatılarak pişirilir.

Bu da nazik misafirimin getirdiği lezzetli kurabiye tabağı.

16 Mayıs 2013 Perşembe

pane içkabak



Yine kabaklı bir tarif... dedim ya çok severim... kabak dolması yaptığımda çıkan kabak içlerini mutlaka değerlendiririm. Genellikle ya salata yaparım ya da soğan-yeşil biber-domatesle sotelerim. Bu kez çıkan kabak içlerini pane yapıp kızarttım. Yapımı kolay, hoş bir ara sıcak oldu.

Malzemeler
 
1 kg. sakız kabak
2 yumurta
1 su bardağı un
1 su bardağı galeta unu
Tuz, karabiber
 
Kızartmak için
Zeytinyağı
 
Yapılışı
 

Düzgün bir şekilde oyularak çıkarılan kabak içlerine tuz ve karabiber serpilir. Sırasıyla un, yumurta ve galeta ununa bulanarak, kızgın yağda kızartılır.Havlu kağıt serilmiş tabağa alınarak, fazla yağı çektirilir. Sıcak servis yapılır.
 
 
 


Afiyet olsun.

15 Mayıs 2013 Çarşamba

girit usulü kabak oturtma


Sizin en sevdiğiniz sebze hangisi????? Benim ki tahmin edeceğiniz üzere kabak... Kabağın her çeşidi ve onlarla yapılan her yemek favorim olmuştur her zaman. Bu şirin girit kabaklarını markette görünce almadan edemedim. Tarif sevgili anneciğimden. Havalar ısınmasa da yaza yaklaştığımız şu günlerde, hafif ama dişe dokunan bir lezzet...

Malzemeler
1kg kabak
1/2 kg orta yağlı kıyma
1 adet büyük boy kuru soğan
2 adet sivri biber
2 adet domates
1yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
Tuz, karabiber,kırmızıbiber
Yapılışı


Kabakların baş kısımlarından kapak kesilerek, içleri dolma gibi oyulur.Tuz ve karabiberle, oyulan kabakların içi dışı ovulur. Sebzeler küçük küpler halinde kesilerek, diğer tüm malzemelerle karıştırılarak, iç harcı hazırlanır.


Kabaklar iç harçla doldurulup tencereye dizilir.Üzerlerine tuz serpilerek, tencerenin dibine yaklaşık 2 su bardağı kaynamış su eklenir. Kısık ateşte pişirilir.


Afiyet olsun. 

11 Mayıs 2013 Cumartesi

çilek soslu irmik tatlısı

 
 
Havaların ısınmasından mıdır bilmem daha bir yoğun haldeyim bu aralar. Blogumu ihmal ettiğimin farkındayım.Bu durum beni de rahatsız ediyor ve bir çok da tarif birikiyor, yayınlanmayı bekleyen. Aslında hangisini yayınlasam diye düşünürken, size hem kolay hem de güzel bir tarif olan tatlımı paylaşmak istedim.


Malzemeler
 
1 kg süt
13 yemek kaşığı şeker
11 yemek kaşığı irmik
1 paket vanilya
1 paket kedidili bisküvi
Yarım kg çilek
2 yemek kaşığı pudra şekeri 

Yapılışı
 
 
 
Kedidili bisküviler ortadan bölünerek kelepçeli kalıbın kenarlarına şekerli kısımları dışa gelecek şekilde yan yana dizilir. Diğer parçalar da taban kısmına yayılır. Süt,şeker,irmik tencereye alınarak pişirilir,vanilya piştikten sonra eklenerek karıştırılır. Bisküvilerin üzerine dökülür. Çilekler yıkandıktan sonra şekerle birlikte blendırdan geçirilerek sos haline getirilir. Tatlının üzerine dökülür. Dolapta iyice soğuduktan sonra kalıptan ayırarak servise hazır hale getirilir.
 
 
Afiyet olsun.

3 Mayıs 2013 Cuma

dereotlu poğaça

Poğaçayı çok sevdiğimi her defasında söylüyorum adını duyduğum zaman evde yoksa hemen yapmak istiyorum ıssırınca o yumusacık lezzet beni benden alıyor. İşte tv proğramlarının birinde gördüğüm ve dayanamayıp hemen yaptığım bir poğaça tarifi vermek istiyorum size.

Malzemeler
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 çay bardağı sıvı yağ
2,5 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket instant maya
1 demet dereotu
Aldığı kadar un
İçi için 100 gr beyaz peynir
Üzeri için yumurta sarısı

Yapılışı
Süt,su,yağ,şeker ve tuz karıştırılır. Yoğurma kabının içerisine biraz un alınarak maya eklenir ve karıştırılır. Sütlü karışım da una alınarak hamur yoğurulmaya başlanır. Dereotu da kalın saplarından ayrılarak doğranır ve hamura eklenir. Kulak memesi kıvamına gelince Üzeri kapatılarak 45 dk kadar mayalanması beklenir. Mayalanan hamurdan mandalina kadar parçalar koparılarak içlerine peynir koyulur ve yuvarlanır üzerlerine yumurta sarısı sürülür 190 derecelik fırında pişirilir. Afiyet olsun.