30 Nisan 2013 Salı

pideli köfte

Eşim sıcacıkken aldığı pideleri aniden görevi çıkınca yiyemeden gitti. O gidince bizde yiyemedik. Ertesi güne kalınca bayatlamıştı bende pideleri değerlendirmek amaçlı bu yemeği yapmaya karar verdim beğenerek yedik. Bursa kebabına benzemişti.

Malzemeler
2 adet pide
400-450 gr kıyma
Tuz,karabiber,pul biber
Tereyağ

Sosu için
1,5 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı tereyağ
Tuz,karabiber,pul biber

Yapılışı
Pideler küp küp doğranarak 2 yemek kaşığı tere yağında çok sertleşmeyecek şekilde kavrulur. Kıyma baharatlarla yoğurularak köfte şekli verilir,çok az yağda pişirilir. Arzu edilirse elektirikli ızgarada da pişirilebilir. Domates salçası tere yağında kokusu çıkana kadar kavrulur,su ile kıvamı açılır baharatları eklenir. Servis tabağına önce pideler alınır,üzerine köfteler alınarak sosu dökülür. Yoğurt,domates ve yeşil biberle servis edilir. Afiyet olsun.








29 Nisan 2013 Pazartesi

damla çikolatalı kek

Daha önce de damla çikolatayla kek yapmıştım ama çikolataların hepsi kalıbın dibine çökmüştü. Her şeyin bir püf noktası var ya bu da öyleymiş, bu defa püf noktasıyla denedim ve gayet başarılı oldu. Şimdi bu püf noktasını sizlerle de paylamak istiyorum.

Malzemeler
2 yumurta
1 su bardağı şeker
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
1 paket kabartma tuzu
2,5-3 su bardağı un
1 çay bardağı damla çikolata
1 portakal kabuğu rendesi

Yapılışı
Yumurtalarla şeker iyice çırpılır. Sırasıyla diğer malzemelerde eklenerek  karıştırılır. Kek hamuru kıvamına gelince mikserle çırpma işlemi biter, işte püf noktası burada damla çikolatalar una bulanır ve elenir kek hamurunun içine dökülür kaşıkla karıştırıldıktan sonra yağlanmış kalıba alınır. 180 derecelik fırında pişirilir. Afiyet olsun.





23 Nisan 2013 Salı

23 nisan kutlu olsun

Bu gün çocukların bayramı her zaman çocuklarımızla vakit geçirmeyi seviyoruz elbette ama bu gün tamamen onlara ayırmalıyız vaktimizi herkes imkanları dahilinde eğlendirmeli gezdirmeli çocuklarını bu gün çocukluğumuza dönmeliyiz. Ben de kızlarımla  beraber çocuk oldum bu gün beraber kurabiye yaptık,yedik dışarı çıktık bisiklet sürdük zıp zıpta zıpladık:)))Salıncakta sallandık,kaydıraktan kaydık gönlümüzce eğlendik yani. O kadar çok kaptırmışız ki kendimizi fotoğraf çekinmeyi bile unutmuşuz sadece kurabiyelerin bitiminde bir kare çekmek aklıma geldi güzel kızımla karışık şekiller yaptık minik elleriyle süsledi yavrum. İyi ki rabbim bana bu pırlantaları nasip etti ne kadar şükretsem azdır.


Malzemeler
250 gr tereyağ
1 çay bardağı sıvı yağ
3,5 yemek kaşığı pudra şekeri
1 paket vanilya
1 çay kaşığı kabartma tozu
Aldığı kadar un
2 yemek kaşığı kakao

Yapılışı
Kakao hariç bütün malzemeler eklenerek yoğurulmaya başlanır. Kulak memesinden daha yumuşakken yarısından daha az bir parçası ayrılarak bu parçaya kakao eklenir. Kalan hamur kulak memesi yumuşaklığına gelene kadar un eklenerek yoğurulur. İki renkli kurabiye hamurlardan istediğiniz şekillerde kurabiyeler oluşturabilirsiniz. Afiyet olsun.

21 Nisan 2013 Pazar

simit poğaça

Tarifini daha önce bir kaç yerde gördüğüm ve merak ettiğim bir poğaça, içerisinde hem maya hem de kabartma tozunun  kullanılması değişik gelmişti bana. Bugün yaptım ve tadına doyamadım.  Güzel haftasonu kahvaltınıza alternatif olarak yapabilirsiniz. Bizde aynı gün tükendi, kahvaltıya tekrar yapmak lazım:))


Malzemeler
2 su bardağı ılık süt
1 su bardağı sıvı yağ
2 yumurta
1 paket instant maya
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı şeker
Aldığı kadar un

 İçi harcı için
100 gr peynir
Üzeri için
1 su bardağı su
2 yemek kaşığı pekmez
 Susam

Yapılışı
Dört su bardağı kadar un yoğurma kabına alınır, şeker,tuz, maya,kabartma tozu  eklenerek iyice karıştırılır. Ortası havuz gibi açılarak ılık süt,sıvı yağ ve yumurtalar eklenerek yoğorulmaya başlanır. Un ilave edilerek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir. Bir saat mayalandıktan sonra yumurta büyüklükte parçalara ayrılır, içlerine peynir koyularak kapatılır. Yumurta şekli verilerek önce pekmezli suya batırılır sonrada susama. Tepsiye dizilir, hepsine aynı işlem uygulanır. Üzerine keskin bir bıçakla çizikler atılır 190-200 derecede pişirilir.
Afiyet olsun.

17 Nisan 2013 Çarşamba

hindistancevizi dolgulu kırmızı kadife kek (red velvet cake)



Yine harika bir kek tarifi vermek istiyorum size :) Ben ve tadan tüm arkadaşlarım tarafından çok beğenildi umarım sizlerinde beğenisini kazanır.

Malzemeler
4 yumurta
2 su bardağı şeker
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı kırmızı gıda boyası
3 su bardağı un

Arası için
1 su bardağı hindistan cevizi
1 su bardağı pudra şekeri
2 adet yumurta akı

Yapılışı
4 yumurtanın ikisinin tamamı diğer ikisininde sadece sarısı alınarak beyazları arası için kullanılacak. Yumurtayla şeker iyice çırpıldıktan sonra diğer malzemelerde sırayla eklenerek karıştırılır.
Yağlanmış unlanmış kalıba, önce karışımın yarısı koyulur. Üzerine ara malzemeler, karıştırılarak koyulur. Kalan kek hamuru da üzerine dökülür.


180 derecelik fırında pişirilir. (Ben baton kek kalıbı kullandığım için, karışım fazla geldi. Kalanını küçük kaplara paylaştırdım. Dilerseniz daha büyük bir kalıp da kullanabilirsiniz.)
Afiyet olsun.

15 Nisan 2013 Pazartesi

süt karameli ( dulce de leche )


Zor olsa da yaptım ve artık kurabiye ya da pastalarda kullanabileceğim, küçük de olsa, bir kavanoz süt karamelim var. Brezilya ve Güney Amerika dolaylarında yapılan bir tatlıymış bu ve onlar dulce de leche diyorlarmış. Ben internetten öğrendim tabi. Daha önce bir kez daha yapmıştım. Ama o zaman pastorize süt kullandığım için, rengi çok açık olmuştu. Bu kez sütçüden aldığım ve bir hayli yağlı olan bir sütle denedim. Rengi tam istediğim karamel renginde oldu. Eşim ve çocuklar, kasedekini hemen bitirdi. Kavanozu saklamasam o da giderdi belki...
Malzemeler
1 litre yağlı süt
1,5 su bardağı şeker
1 tatlı kaşığı karbonat
Yapılışı
Tencereye  süt ve şeker konur. Süt kaynayıp, şeker eriyince, ocağın altı kısılır. Karbonat eklenir. Tel çırpıcıyla karıştırılır. Karbonatı ekleyince, birden çok kabarabilir. Dikkat etmek gerekir. Yaklaşık 1,5-2 saat karıştırılır. Koyu, boza kıvamına gelince altı kapatılır.
Afiyet olsun. 

14 Nisan 2013 Pazar

milföylü börek



Kızımın canı börek isteyince  hemen milföyle yapayım dedim ve ortaya bu börek çıktı. Böyle hem şık hem çok pratik tarifler keşfedince çok mutlu oluyorum.


Malzemeler
6 yaprak milföy
50 gr peynir
Bir tutam maydanoz
Üzerine sürmek için çok az erimiş tereyağ

Yapılışı

Milföyler birbirinin üzerine gelecek şekilde yan yana koyulur.


Çok az un serpilerek enine doğru açılır.


Doğranmış maydanozla peynir karıştırılarak uzunlamasına hamurun içine koyulur. Rulo yapılarak sarılır. Simit şekli verilir. Mutfak makasıyla kenarlarından kesilir. Üzerine erimiş tereyağ sürülerek 190 derecelik fırında pişirilir.


Afiyet olsun.

13 Nisan 2013 Cumartesi

çilekli turta





En sevdiğim mevsim, çilek mevsimi... Artık sıkça çilekli tarifler göreceğiz. Bir tarif de benden olsun. Krema olarak yoğurt kullandığım için çok hafif oldu. Aşağıda tarifini verdiğim kek hamurunu ikiye bölüp, yarısını bu tarifte taban olarak, diğer yarısını ise çikolatalı kek yapımında kullandım. Anlayacağınız bir taşla iki kuş. Tabi isterseniz siz sadece yarım ölçü kullanabilirsiniz.



Malzemeler
3 yumurta
2 su bardağı şeker
1 çay bardağı sıvıyağ
1 su bardağı süt
1 paket vanilin
1 çay kaşığı karbonat
2,5 un
Kreması için
1 kase süzme yoğurt
3 yemek kaşığı pudra şekeri
1 paket damla sakızlı vanilin
Üzeri için
1kg. taze çilek
1 yemek kaşığı pudra şekeri
Yapılışı

Sırasıyla tüm malzemeler karıştılarak bildiğimiz usulde bir kek hamuru hazırlanır. Yağlanmış tart kalıbına, hazırlanan hamurun yarısı boşaltılır.( Kalanını dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.)

 
170 derecede pişirilir.



 
Soğuyunca, kalıptan çıkarılarak, tart şekli vermek için iç kısmı yarım cm. derinliğinde oyulur. Yoğurt, pudra şekeri ve vanilya ( Limon ya da portakal kabuğu da olabilir) iyice çırpılır.




 
 Kekin üzerine dökülür.




 
İkiye kesilen çilekler En üste yerleştirilir.




 
Son olarak pudra şekeri elenerek süslenir. Afiyet olsun.

12 Nisan 2013 Cuma

yoğurtlu muffin

Geçenlerde anneme, yaptığım kekler niye senin eskiden yaptıkların kadar kıyır kıyır, lezzeti olmuyor, dediğimde; kek yaparken süt değil de genellikle yoğurt kullandığını söyledi. Ben de bu tarifte bu nedenle koyu kıvamlı bir yoğurt kullandım. Gerçekten de tam istediğim, o eski kek lezzetine ulaştım.

Malzemeler
2 yumurta
1,5 çay bardağı ( orta boy ) şeker
1/2 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
1 paket vanilin
1 paket kabartmatozu
2,5 çay bardağı un
1 limon kabuğu rendesi
Üzeri için
Pudra şekeri
Yapılışı

Yumurtayı şekerle köpürtülür. Yavaş yavaş sıvı yağ ekleyerek çırpmaya devam edilir. Yoğurt eklenerek karıştırılır. Elenmiş un, limon kabuğu rendesi, kabartmatozu ve vanilin eklenir. Kuru malzemeler eklendikten sonra, artık mikserle değilde tahta bir spatula ile katlayarak yavaşça karıştırılır. Hazırlanan karışım muffin kaplarına payşlaştırılır. 170 derecede 25- 30 dakika pişirilir. Soğuyunca servis tabağına alınır ve üzerine pudra şekeri serpilir. 
Afiyet olsun

10 Nisan 2013 Çarşamba

ebegümeçli tepsi böreği



Bahçemizde çıkan ebegümeçlerini her gördüğümde toplayıp pişirmek istiyordum. Annemle beraber yemek kısmetmiş. Canım annem topladı ve böreğini yaptı. Tadı harikaydı. Tabi faydaları cabası. Kaç tane yedim hatırlamıyorum bile:)) Anneciğimin ellerine sağlık.


Malzemeler
5 adet yufka
Bir kase yoğurt
1 adet yumurta
Yarım çay bardağından biraz fazla zeytin yağ
Tuz

İç harcı için
Yarım kg yakın ebe gömeci
1 adet soğan
1 tatlı kaşığı biber salçası
150-200 gr kadar lor peyniri
Tuz
Karabiber
Pul biber
2-3 yemek kaşığı zeytin yağ
Yapılışı
Öncelikle iç harcı için soğan yemeklik doğranır. Yağda kavrulmaya başlanır. Salçası eklenir,yıkanıp doğranmış ebe gömeçleri de eklenir. Kavrulmaya devam edilir. Baharatları da eklendikten sonra kapağı kapatılarak pişirilir. Ilıdıktan sonra lor peyniri ilave edilerek iyice karıştırılır. Yufkanın biri yağlanmış tepsiye serilir. Yoğurt,yumurta,yağ karıştırılır tuz eklenerek sos hazırlanır. Yufkanın üzerine sos sürülür. Diğer yufkalar da dört parçaya bölünür. Her parça biraz büzülerek tepsideki yufkanın üzerine koyulur. Üç yufka  aralarına sos sürülerek bu şekilde yerleştirilir.İç harcı her tarafına yayılır. Kalan iki yufkaya da aynı işlem uygulanır.

 En üstüne kalan sos dökülerek dilimlenir 190-200 derecede alt üst kızarana kadar pişirilir.



Afiyet olsun.

dereotlu nohut salatası

Nohutu çok sevmeme rağmen daha önce bu tarifi hiç denememiştim. Bundan sonra özellikle kışın sık yapacağım bir salata oldu. Nohut sevenlere tavsiye ediyorum.


Malzemeler
Büyük bir kase nohut
2 adet yeşil biber
1 adet kırmazı biber
1 adet soğan
Kornişon turşusu
1 demet dere otu
Kimyon
Tuz
Zeytin yağı
1 adet limon suyu

Yapılışı
Nohut bir gece öncesinden ıslatılarak haşlanır. Suyu suzülür.  Diğer malzemeler doğranır nohuta karıştırılır. Baharatları ve limon suyu da eklenerek servis edilir.
Afiyet olsun.

9 Nisan 2013 Salı

incirli kek


Kayınvalidemin kendi incir bahçelerinden toplayıp, kuruttuğu incirin tadı bir başka. Sağolsun çok sevdiğim için de bize biraz torpil geçiyor. Kuru incirden yaptığı reçel  harika oluyor. Mevsimi gelsin,  yapılış aşamalarıyla paylaşırım inşallah. İşte o reçelden yaptığım kek var sırada. Yerken ağıza gelen incir çekirdeklerine bayılıyorum. İncir reçeli olmayanlar, kuru incirle de aynı lezzeti yakalayabilir.

Malzemeler
3 adet yumurta
1,5 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ(ben zeytin yağ kullandım)
1 paket kabartma tozu
3 yemek kaşığı incir reçeli(reçeli olmayanlar 8-9 tane kuru incir)
1 su bardağı  ince çekilmiş ceviz
2,5-3 su bardağı un

Yapılışı

Yumurta şekerle iyice çırpılır. Diğer malzemeler de sırayla eklenerek yağlanmış kalıba dökülür. 180 derecelik fırında pişirilir.
 Afiyet olsun.

5 Nisan 2013 Cuma

katmer poğaça


İlkbaharın ilk pazar sabahında, evdeki herkesten önce uyanıp, onlara güzel bir kahvaltı hazırlamak için mutfağa girdim. Sonra dedim ki; sıcacık, kat kat bir poğaçaya kim hayır diyebilir :)) Hele bir de yanında ince belli bardakta çay varsa... Evi saran, o ekşimsi maya kokusuyla uyanan eşim ve kızlarım soluğu doğruca mutfakta aldılar.  Maaşallah keyiflerine diyecek yoktu. Henüz vakit çok geç değil. Hadi siz de sevdiklerinizi, miss gibi maya kokusuyla uyandırın...

Malzemeler

1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 paket instant maya
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı şeker
3,5-4 su bardağı un

Arasına sürmek için
75 gr tereyağı

Üzeri için
1 yumurtanın sarısı

İç harcı için
200 gr. beyaz peynir

Yapılışı

Hamur için gerekli tüm malzemelerle, ele yapışmayan, yumuşak bir hamur hazırlanır. Mayalanması için beklemeden, 8 bezeye ayrılır. Her bir beze, tabak büyükülüğünde açılır.


Aralarına oda ısısında yumuşamış tereyağı sürülür. Üst üste dizilir. En üsttekine yağ sürülmez. Hepsi birlikte, yeniden açılabildiği kadar, açılır.

Eşit parçalar halinde üçgen kesilir. Arasına dilediğiniz iç harç konur ( ben peynir kullandım ).

Sigara böreği sarar gibi sarılır.

Üzerine yumurt sarısı sürülür.

180 derecede güzelce kızarana kadar pişirilir.

Afiyet olsun.








tombik erişteli yeşil mercimek

Yeşil mercimek deyince, aklıma hemen Ebru Şallı geliyor. Faydalarını öyle çok anlattı ki, özellikle kışın çok pişirir oldum. Biraz daha besleyici ve renkli olsun diye, ben içine havuç da ekliyorum. Erişteler, ev yapımı; bol yumurtalı... Sağlık ve enerji dolu bir tarif. Öyle doyurucu ki yanında salata ile tek başına bir öğün...
Malzemeler
1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
1 su bardağı ev yapımı erişte
1 adet kuru soğan
1 adet havuç
2-3 diş sarımsak
2 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı sıvıyağ
2 yemek kaşığı tereyağ
Karabiber tuz kırmızıbiber ve nane
2 adet limonun suyu
Yapılışı
Kurusoğan yemeklik doğranır. Sıvıyağda kavrulur. Üzerine küp küp doğranmış havuç ve sarımsak eklenir kavurmaya devam edilir. Salça ve karabiber de eklenerek, biraz daha çevrilir. Salçanın kokusu çıkınca haşlanmış mercimekler eklenir. Üzerini iki parmak geçene kadar sıcak su ya da tavuk suyu eklenir, tuz atılır. İyice kaynayınca erişteler ilave edilir.
Sevgili görümcem Ebru nun hazırladığı, ev yapımı, tombik kesim erişte kullandım. Siz arzu ederseniz hazır da kullanabilirsiniz.  Erişteler yumşayınca altı kapatılır. İçine limon suyu eklenir.Ben sumak ekşisi ekledim. Üzerine tereyağında nane ve kırmızıbiber yakılıp, gezdirilir. Afiyet olsun.

fırın sütlaç



Sevgili Peygamberimiz ( S.A.V. ), bir cuma günü ashabıyla sohbet ederken buyurdular ki; cuma günü en az on mümin kardeşine hayırlı cumalar demek,  size cennet kapısını aralayacaktır. Cennetin kapısını biraz daha aralamak, Efendimiz ( S.A.V. )' in bir sünnetini daha ihya etmek dileğiyle. Hayırlı cumalar...
Eşimin çok sevdiği, hatta arka arkaya iki üç kase birden yediği için sık sık yaptığım bir lezzeti paylaşmak istiyorum sizlerle...

Malzemeler
1 litre süt
2 su bardağı şeker
1 su bardağı pirinç

Yapılışı
Pirinçler yıkanarak tencereye alınır. Üzerine iki su bardağı su eklenerek, suyunu çekene kadar pişirilir. Pişen pirinçlere süt eklenerek, iyice kıvam alana kadar pişirilir. Kıvamını alınca şekeri eklenir ve biraz daha kaynatılır.


İyice özleştikten sonra ateşten alınarak fırına dayanıklı kaselere paylaştırılır. Üzeri biraz kaymak tutunca, fırınının üst kısmı açılır. Kaseler tepsiye alınır. Tepsinin içine biraz su koyulur.



Sütlaçların üzerileri biraz kızarınca fırından alınır. Dolapta soğutularak servis edilir.



 Afiyet olsun.

4 Nisan 2013 Perşembe

milföy çanağında et sote


Bence soteyi farklı bir şekilde sunmanın güzel yollarından biri. Tadan misafirlerim tarafından da çok beğenilen bu sunumu sizlerle paylaşmak istedim. Sadece sote değil, içerisine değişik salatalar yaparak da misafirlerimize ikram edebiliriz.

Malzemeler
6 adet milföy yaprağı
250-300 gr kadar kuş başı
2 adet yeşil biber
1 adet kırmızı biber
2 adet domates
Tuz
Kekik
Sıvı yağ

Yapılışı

Etler tencereye alınarak kısık ateşte suyunu salıp, çekene kadar pişirilir. Sıvı yağ eklenir, biberler doğranarak etlere eklenir. Domateslerin kabukları soyulup doğranır. Etlere eklenir. Kapağı kapatılarak biraz pişirilir. Tuz ve kekik eklenir. Ocaktan alınır. Milföyler yumuşadıktan sonra fırına dayanıklı kaselerin ters tarafları çevrilerek çok az yağlanır. Milföyler kaselere sarılır, her yerine çatal batırılır. Fırında pişirilir. Pişen milföyler soğuduktan sonra kaselerden ayrılır. İçlerine et sote doldurularak servis edilir.

Afiyet olsun.