31 Mart 2013 Pazar

çiçek ekmek


Dün sabah erkenden kapının zil sesine uyandım. Karşımda annemle babamı görünce çok şaşırdım. Mutluluğumu ise anlatmaya kelimeler yetmez. Ablamdan sonra, bana süpriz yapıp gelmeleri çok hoşuma gitti. Tabii bir de elleri kolları hediyelerle doluydu. Hepimizi tek tek düşünmüşler sağ olsunlar. Çocuklar da annanneleriyle dedelerini görünce seviçten uçtular:)) Şimdi beraber olmanın tadını çıkarıyoruz. Akşamdan kahvaltı için ekmek hamuru yoğormuştum. Annemlere de kısmetmiş. Beraberce afiyetle yedik. Çok beğenilen bu ekmeğin tarifini, mutfak dilinden aldım, teşekkür ediyorum, sevgilerimi gönderiyorum.

Malzemeler
4,5-5 su bardağı un
2 su bardağı ılık su
2 tatlı kaşığı şeker
1,5 tatlı kaşığı tuz
1 paket instant maya
2 yemek kaşığı zeytin yağ

Yapılışı
Un yoğurma kabına alınır. İçerisine şeker, tuz ve maya karıştırılır. Ortası açılır yağ ve ılık su eklenir yoğurulmaya başlanır. Mayalanması beklenir. Mayalandıktan sonra bezelere ayrılarak yağlanmış kalıba, çiçek şeklinde koyulur. On dk daha mayalandırılır.Üzerine çörek otu, susam atılarak 200 derecelik fırında pişirilir. Frından çıktıktan sonra, üzerine azıcık su serpilerek, üstü bezle kapatılır. Ilıyınca servis yapılır.


Afiyet olsun.

29 Mart 2013 Cuma

etsiz çiğ köfte

'Ben, beni seven ümmetimi almadan cennete girmem.' Diyen sevgilinin (S.A.V.) ümmeti olmanın hakkını verebilmek duası ile hayırlı cumalar.
Şanlıurfa'da bulunduğum zamanlar da öğrendiğim bu güzel lezzeti fırsat buldukça yapıyorum. Acıyı çok sevdiğimiz için severek yiyoruz bizim gibi acı sevenler vardır diye paylaşmak istedim.
Malzemeler
3 su bardağı köftelik bulgur
1 su bardağı isot biber
1 yemek kaşığı acı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı nane
2 tatlı kaşığı kimyon
1 adet soğan
3-4 diş sarımsak 
1 tatlı kaşığı biber salçası
2-3 yemek kaşığı nar ekşisi
tuz
Yapılışı
Soğanlar ve sarımsaklar minicik yemeklik doğranarak bütün malzemeler karıştırılır. Azar azar su ilave edilerek bulgurlar iyice yumuşayana kadar yoğurulur.



Lokum kıvamına gelen köfteler sıkılarak marul ve limon ile servis  edilir.



Afiyet olsun.

28 Mart 2013 Perşembe

krema dolgulu milföy sarma



Uzun zamandır yapmak istediğim bir tarifti milföy sarma. Nihayet  deneme fırsatı bulabildim. Tadı torpil pastaya benzese de, yapımı ona göre çok daha pratik...


Malzemeler
6 yaprak milföy
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı mısır nişastası
1/2 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı şeker
1 paket vanilin
Yapılışı


Pakette ikisi yapışık olarak bulunana milföyler, ayrılmadan, boyuna beş parçaya kesilir.
 Kaşık ya da çatal sapları tereyağı ile yağlanır. Milföy hamurları yağlanmış çatal kaşık saplarına dolanır. İki kaşık ya da çatal üst üste konularak sarılırsa daha iyi olur. 190 derecede, iyice kızarana kadar pişirilir. Soğuyunca,  kolaylıkla çatallardan çıkarılır. Gerekli tüm malzemeler karıştırılarak muhallebi hazırlanır.  Ilıyınca, ince uçlu krema sıkma aparatıyla, milföylerin içleri doldurulur. Arzuya göre süslenir.


Afiyet olsun.



Nihal'in çay sofrası


 
Dün Sevgili arkadaşım Nihal'in misafiriydik. Her zamanki gibi harika ikramlarla bizi ağırladı. Özellikle patlıcanlı böreği çok nefisti. Kendi tarifi olan bu börek, zaten Oktay Usta'nın düzenlediği yarışmada birincilik kazanmıştı. Tüm tarifleri en kısa zamanda İnşaallah yayınlayacağım.
 
Patlıcanlı börek

İncirli muhallebi
 

 
 
Kahve çekirdekli kurabiye 

27 Mart 2013 Çarşamba

haşhaşlı minik simitler





Bugün komşumla birlikte beş çayımıza eşlik eden bu güzel lezzeti sizlerle de paylaşmak istedim.

Malzemeler
250 gr tereyağ
1 çay bardağı sıvı yağ
3 yemek kaşığı şeker
3 yemek kaşığı haşhaş
1,5 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un

Yapılışı
Oda ısısında yumuşamış tereyağın içerisine, diğer malzemeler eklenir. Tüm malzemeler karıştırılarak, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir.




İsterseniz kalıpla, isterseniz de elinizle simit şekli verilerek tepsiye dizilir. 180-200 derecede 30 dakika pişirilir.



Afiyet olsun

25 Mart 2013 Pazartesi

kabak musakka


Dolma yapmak niyetiyle aldığım kabakları, son anda musakkaya yapmaya karar verdim. Uzun zamandır yapmadığım için, iyi de oldu aslında. Özlemişiz, severek yedik...

Malzemeler
6-7 adet  kabak
3 adet domates
2 adet yeşil biber
250 gr kadar kıyma
1 tatlı kaşığı biber salçası
Karabiber
Pul biber 
Tuz
Sıvı yağ
Bir tutam dereotu

Yapılışı
Kabaklar yuvarlak şekilde bir cm kalınlığında dilimlenir. Domatesler kabukları soyularak yemeklik doğranır. Biberlerin de çekirdekleri çıkarılarak yemeklik doğranır. Kıyma, tencereye alınarak sıvı yağda kavrulmaya başlanır. Biberler eklenir arkasından salçası eklenerek biraz daha kavrulur. Domatesler eklenir biraz daha kavrulur. Baharatları eklendikten sonra kabaklar da eklenir. Üzerine kadar su koyulur kapağı kapatılarak pişmeye bırakılır. Servis sırasında  üzerine dereotu eklenir.
Afiyet olsun.


bloglovin'deyiz



Google reader'ın, kısa bir süre sonra kapanacağı haberleri üzerine, sizlerle iletişime daha rahat devam edebilmek için bloglovindeyiz.Hepinizi bloglovine bekliyoruz. Sevgili değmesin yağlı boya bu konuda çok anlaşılır ve faydalı bir paylaşımda bulunmuş. Yardım almak isterseniz tık tık ...

23 Mart 2013 Cumartesi

muzlu kek

Üç gün önce aldığımız yerli muzları kimse yemeyince bende bozulmadan değerlendirmek istedim. Ne yapayım nasıl değerlendireyim derken aklıma Hollanda da yediğim banana bread geldi.Tarif aynısı değil ama kendimce uyarlayarak yatım. Ekmekten farklı olarak pasta tarzına dönüştürdüm.


Malzemeler
3 adet yumurta
1,5 su bardağı şeker
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Yarım çay bardağı süt
2,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
3 adet muz
Kreması için
2 adet muz
1 çay bardağı süt
1 tatlı kaşığı nişasta
Yapılışı
Yumurta ve şeker iyice çırpılır. Muzlar ezilerek karıştırılır. Diğer malzemeler de eklenir. Yağlanmış kalıba dökülür.180 derecelik fırında pişirilir. Kreması için muzlar iyice ezilir. Sütle nişasta pişirilir, muzlarla karıştırılır. Kek piştikten sonra üzerine dökülür. .




21 Mart 2013 Perşembe

çikolata soslu kek


 

Uzun zaman sonra, sevgili annem ve babam, bizi ziyarete geldiler. Genelde biz onların yanına gideriz. İkisi birlikte en son, neredeyse 1,5 yıl önce gelmişlerdi evimize. Bu ziyaret, başta  oğluşum Mehmet Ömer olmak üzere, hepimizi çok sevindirdi... Benim gibi çikolatayı çok seven canım annem için pişirdiğim ve onun çok beğendiği kekin son dilimini, az önce yedik. Lezzetini anlatamam ama tarifini verebilirim.


Malzemeler
3 yumurta
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 paket vanilin
1 paket kabartmatozu
3 su bardağı un
2 portakal kabuğu rendesi
Üzeri için
80 gr bitter çikolata
1/2 çaybardağı süt
Yapılışı

Yumurta ve şeker, iyice çırpılır. Sıvıyağ yavaş yavaş eklenir. Süt ilave edilir. Kuru malzemeler, üzerine elenir. Portakal kabuğu rendesi de eklenerek, karıştırılır. Yağlanmış, unlanmış fırın kabına boşaltılır. 170 derecede 40-45 dakika pişirilir. Fırından çıkarılınca 5 dakika dinlendirilip, servis tabağına alınır. Çikolata benmari usulde eritilir. Süt eklenir. Karıştılarak koyu kıvamlı bir sos hazırlanır. Hazırlanan sos, kekin üzerine gezdirilir.


Afiyet olsun.

20 Mart 2013 Çarşamba

tava ekmeği


Evde ekmek kalmadığını geç farkedince, akşam yemeği için ekmeği kendim yapmaya karar verdim. Zaten ekmek yapmayı çok severim. Öyle ekmek makinesiyle falan değil, direk elle yoğurma ekmek... Aslında bu ekmeği fırında pişirmek istiyordum, ama fırında yemek vardı. Her zaman geç gelen eşim de erkenden çıkageldi. Bu sebeple, daha hızlı hazır  olsun diye, yemek pişene kadar, ekmekleri tavada pişireyim dedim. Bazlama görünümlü, köy ekmeği tadında, puf puf bir ekmek oldu.

 Malzemeler

2 su bardağı un
2 su bardağı tam buğday unu
1,5 su bardağı süt
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 paket instant maya
4 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı
 Kuru malzemelerin hepsi yoğurma kabına alınıp, karıştırılır. Ortası havuz gibi açılıp, süt ve zeytinyağı konur. Yavaş yavaş karıştırarak, ele yapışmayan, yumuşak bir hamur hazırlanır. Unlanmış tezgaha alınan hamur; içindeki glutenin açığa çıkıp, esnek bir hal alması için, iyice yoğurulur. Mayalanması için, üzeri nemli bir bezle kapatılarak, 40-45 dakika dinlendirilir.


Mayalanan hamur bezelere ayrılır.



 Çok ince olmayacak şekilde, açılır.



Sıcak tavada, kısık ateşte, altı-üstü iyice kızarana kadar pişirilir.



Afiyet olsun

   




değmesin yağlı boya çekiliş yapıyor.



Blog tasarımlarını çok beğendiğim, değmesin yağlı boya, her ay olduğu gibi bu ay da şablon çekilişi yapıyor. İnşaallah bize çıkar diyorum. Siz de katılmak isterseniz tık tık ... Herkese bol şans.

19 Mart 2013 Salı

hindistan cevizli sade pasta

Eşimin bir haftadır evde yok. İlk zamanlar beni çok üzüyordu, bu durum. Ama  zaman geçtikce alıştım. Çocuklar ise artık büyüdü ve babalarını akşamları göremeyince çok etkileniyorlar. Her gün, babam bugün geliyor mu diye soruyorlar. Kızım okuldan geldiğinde yine, anne, babamın görevi ne zaman bitecek, ne zaman gelecek diye sordu. Yarın deyince;  babam için pasta yapalım mı dedi. Kırmak ne mümkün... Hemen mutfağa girdik ve birlikte bu güzel pastayı hazırladık. Güzel de oldu.

  Malzemeler
 Pandispanya için
3 adet yumurta
3 kahve fincanı şeker
4 kahve fincanı un
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2 yemek kaşığı süt
1 paket kabartma tozu

Kreması için
4 su bardağı süt
4 yemek kaşığı şeker
4 yemek kaşığı un
1,5 yemek kaşığı nişasta
2,5 yemek kaşığı hindistan cevizi
1 yumurta
1 yemek kaşığı tereyağ
1 paket vanilya
Üzeri için 1 paket krem şanti
1 su bardağı soğuk süt

Yapılışı
Öncelikle krema hazırlanır. Tereyağı, hindistancevizi, vanilya hariç, diğer malzemeler karıştırılarak pişirilmeye başlanır. Kaynamaya başlayınca, vanilya ve hindistan cevizi eklenir. İki dakika daha kaynatılarak, ateşten alınır. Tereyağı eklenir ve mikserle iyice çırpılır. Arada karıştırılarak, kaymak tutmaması sağlanır. Pandispanya için; yumurta ve şeker iyice çırpılır, diğer malzemeler eklenir. Yağlanmış kalıba dökülür.

180 derecelik fırında pişirilir.
Soğuduktan sonra üç eşit parçaya ayrılır. Şekerli su ile ıslatılır.
  
Her katın arasına bolca krema sürülerek üst üste kapatılır.

Etrafı ve üzeri, kremşantiyle kaplanır. Her yerine hindistan cevizi dökülür. İsteğe göre süslenir. Dolapta soğuduktan sonra servis edilir. Afiyet olsun.

 
Afiyet olsun.

18 Mart 2013 Pazartesi

simit köftesi




Bizim oralarda köftelik bulgurun daha ufağına, simit adı verilir.  Bundan da çok lezzetli, malzemesi az, yapımı çok kolay, kısır tarzı bir köfte hazırlanır. Büyük kızımla beraber yaptığımız ve afiyetle yediğimiz bu köfteyi sizlerle paylaşmak istedim. Günlerde, beş çaylarında da yapılabilecek, değişik, yöresel bir lezzet. Bilenler vardır muhakkak, ama bilmeyenler için...




Malzemeler
2,5 su bardağı simit( köftelik bulgurdan daha ufak bulgur)
1 orta boy soğan
1,5 yemek kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığına yakın tuz
Bir tutam maydanoz
Yarım çay bardağından biraz daha az sıvı yağ (ben zeytinyağı kullandım)

Yapılışı
Simit, yoğurma kabına alınır. Üzerini geçecek kadar kaynar su eklenir.Kabın ağızı kapatılır. Soğanlar yemeklik doğranır. Yağda kavrulur. Salçası ilave edilir, biraz daha kavrulur. Baharatları eklenir. Ateşten alınarak köfteyle buluşturulur, iyice karıştırdıktan sonra doğranmış maydanozlar da eklenir. Servise hazır.
Afiyet olsun.


17 Mart 2013 Pazar

kat kat puf poğaça





Bütün evi köşe bucak, güzelce temizledikten sonra, akşam  yemeğimi de yapmanın rahatlığıyla, kalan zamanda, güzel bir poğaça yapmaya karar verdim. Hem haftasonu kahvaltımıza da eşlik eder diyerek, bu leziz ve uğraştırıcı poğaçalarda karar kıldım. İyi ki yapmışım, yiyenler 3-4 tane birden yediler. Daha da yok mu dediler. Sevdikleriniz için  uğraşıp yapaya değer.

Malzemeler
2 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1,5 tatlı kaşığı instant maya
5-6 su bardağı un
200 gr tereyağ
İç harcı için
100 gr beyaz peynir
Yapılışı
Yoğurma kabının içine 4 su bardağı un alınır. İçerisine maya, tuz eklenerek, karıştırılır. Ortası havuz gibi açılır. Ilık sütün içerisine şeker ve yağ eklenerek, iyice karıştırıldıktan sonra, unun üzerine azar azar dökülerek yoğurulmaya başlanır. Gerektiği kadar un eklenerek, ele yapışmayan, ama yumuşak bir hamur elde edilir.
Hamur 6 eşit parçaya bölünür. Yarım saat dinlendirilir. Dinlenen hamurlar ince açılır. Üzerine yumuşamış tereyağ sürülür, üç tanesi üst üste gelecek şekilde. Yani iki tane üçerli grup hamur oluşturulur.

Karşılıklı kenarlar bir birinin üzerine kapatılarak, dolapta yapım saat dinlendirilir.
Hamur 7-8 mm kalınlığında kare şeklinde açılır. Bir parmak enliliğinde şeritler halinde kesilir. Her bir şerit rulo yapılarak sarılır.
Merdaneyle fazla bastırmadan açılır. İçerisine peynir koyularak kapatılır. Kapanan yer alta gelecek şekilde tepsiye dizilir. Kalan tereyağ üzerilerine sürülür .
190 derecelik frın da pişirilir.
Afiyet olsun.